2. Maslinarski četvrtak

2. Maslinarski četvrtak

Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru nastavlja s programom Maslinarski četvrtak koji obrađuje aktualne teme iz maslinarstva. Drugi po redu Maslinarski četvrtak održat će se u suradnji s Odjelom za zdravstvene studije i Sveučilišnom knjižnicom, 8. prosinca 2022. u 18:00 h u zgradi DHM-a, u dvorani Citadela.

Predavanje je namijenjeno svima onima koji žele proširiti znanje o zdravstvenim vrijednostima maslinovog ulja i važnosti lista masline u proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Prvo predavanje bit će pod naslovom „Nutritivna i zdravstvena vrijednost maslinovog ulja“ prof. dr. sc. Marijane Matek Sarić s Odjela za zdravstvene studije. Ono će obuhvatiti važnost masti koje su uz ugljikohidrate najvažniji izvor energije. Ljudski organizam zahtijeva da se iz masti dnevno podmiri 25 do 35 % energetskih potreba, bilo da ih dobivamo iz hrane ili da ih mobiliziramo iz masnog tkiva. Sva ulja i masti sadrže istu količinu masnoća, odnosno, unošenjem 1 g ulja oslobađa se u organizmu 9 kcal. Ekstra djevičansko maslinovo ulje nije kaloričnije niti manje niti više od drugih ulja, ali budući da ima jači okus, često se upotrebljava u prehrani u manjoj količini. Stoga, osim povoljnog sastava masnih kiselina, vitaminske i nevitaminske komponente koja ima antioksidativna svojstva, to predstavlja još jedan razlog zašto se ekstra djevičansko maslinovo ulje preporučuje kao „masnoća izbora“, posebno u bolesnih stanja kao npr. dijabetes, povišene masnoće u krvi, kardiovaskularne bolesti itd. Postoje zablude oko korištenja maslinovog ulja na visokim temperaturama. Prženjem na maslinovu ulju dobiva se manje masna i više hrskava hrana. Mast zamjenjuje vodu, tj. ulje samo obloži namirnicu hrskavom koricom, a namirnica je iznutra zapravo skuhana. Za razliku od maslinova ulja, ostala sjemenska ulja prije prodiru u povrće ili meso i čine ga više masnim, a manje hrskavim.

Drugo predavanje pod naslovom „Važnost lista masline za sintezu maslinovog ulja u plodu“ održat će dr. sc. Šime Marcelić s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu. U listu masline sintetiziraju se šećeri i ostale aktivne tvari koje se koriste kao energija za stvaranje ulja u plodu masline. U svim fazama rasta i razvoja ploda može doći do oštećenja i gubitka lisne mase, stoga je maslinarima važno ukazati na uzroke koji dovode do gubitka lista. Jedan je od važnih razloga pojava gljivičnih oboljenja na listu, poput paunova oka, te napad štetnika. O preventivnim metodama koje nepoželjni utjecaj na maslinu mogu svesti na minimum bit će riječi na  samom predavanju.

Na drugom Maslinarskom četvrtku gostuje klapa Griblja iz Bibinja i Šime Krešimir Zeko, student Odjela za klasičnu filologiju, koji će čitati tekst na latinskom jeziku o patvorenju liburnskog maslinovog ulja. Moderatorica večeri je Jelena Rušev Mogilevskij.