Preminuo prof. dr. sc. Franjo Smiljanić

Preminuo prof. dr. sc. Franjo Smiljanić
 

U 62. godini života 28. srpnja 2012. godine u Zadru je preminuo prof. dr. sc. Franjo Smiljanić – Hari, povjesničar, izvanredni sveučilišni profesor Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru.

 Rođen je 1. siječnja 1951. u Delnicama. Na Filozofskom fakultetu u Zadru Sveučilišta u Splitu diplomirao je 1976. studijsku grupu arheologija-povijest. Od svibnja 1976. neprekidno je zaposlen na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zadru Sveučilišta u Splitu, a od 2003. na Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru.

 Poslijediplomski studij iz „Pomoćnih povijesnih znanosti“ na istom Fakultetu dovršio je 1984.; tu je i doktorirao povijesne znanosti 1990. godine. Svoj je znanstvenoistraživački rad usmjerio na proučavanje teritorijalno-administrativnoga uređenja srednjovjekovne Hrvatske države u vremenu od 10. do kraja 15. stoljeća. Držao je nastavu na dodiplomskom i poslijediplomskom studiju, a od uvođenja bolonjskog procesa u visokoškolsku nastavu na preddiplomskom, diplomskom i doktorskom studiju. Suradnik je na više domaćih znanstvenih projekata. Sa znanstvenim priopćenjima referirao je na više znanstvenih skupova. Objavio je velik broj znanstvenih članaka i studija te jednu znanstvenu monografiju.

 Posljednji ispraćaj prof. dr. sc. Franje Smiljanića bio je u Zadru 1. kolovoza 2012. godine.