Predavanje veleposlanika Narodne Republike Kine Nj. E. Hu Zhaominga

Predavanje veleposlanika Narodne Republike Kine Nj. E. Hu Zhaominga

Na Sveučilištu u Zadru u utorak navečer predavanje o kulturnim i gospodarskim vezama Kine i Hrvatske održao je veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Hu Zhaoming. Dobrodošlicu visokom gostu izrazio je prorektor izv. prof. dr. sc. Slaven Zjalić, ističući važnost međunarodne suradnje u današnjem globaliziranom svijetu, a Zadarska županija i Sveučilište u Zadru mogući su akteri suradnje između Hrvatske i Kine.

Veleposlanik Zhaoming na početku je rekao kako je ovom prilikom prvi put službeno u Zadru, ali to nije i prvi put uopće. Toliko je toga čuo o njemu da je, kaže, prije četiri mjeseca s obitelji Zadar obišao kao turist, a čak je došao i na ulazna vrata Sveučilišta na kojem sada drži predavanje.

"Zadar je jedan od najljepših gradova u Hrvatskoj. Malo gradova u svijetu može se podičiti glasovima mora i predivnim zalaskom. Zadrani mogu biti ponosni na svoju povijest, ali imaju i obećavajuću budućnost, s obzirom na mnogo mladih ljudi koji tu žive i studiraju."

U 25 godina od uspostave suradnje dviju država, rekao je veleposlanik, Kina i Hrvatska napravile su veliki pomak, a sadašnji trenutak može biti nova pozitivna prekretnica jer živimo u vremenu projekta "Jedan pojas – jedna cesta", svojevrsnom nastavku Puta svile, kojim će se graditi brojne autoceste, željezničke pruge, mostovi, telekomunikacije, ali i "mostovi među ljudima".

"Kina cijeni hrvatsku podršku u pitanjima Tibeta, Tajvana i Južnog kineskog mora. Vjerujem da smo do sada imali dobru suradnju, ali ona u brojkama mora biti još snažnija. Potičemo naše turiste na dolazak u Hrvatsku, gospodarstvenike na pojačana ulaganja, a nadam se da će i hrvatska strana napraviti sve da olakša ulaganja kineskim investitorima," rekao je Zhaoming.

U svom izlaganju veleposlanik se najviše zadržao na kineskoj političkoj situaciji u svjetlu netom završenog 19. kongresa Komunističke partije Kine i poruka koje je s njega poslao kineski predsjednik Xi Jinping. Istaknuo je kako Hrvati i Kinezi žive u različitim političkim sustavima te trebaju učiniti napor da jedni druge bolje razumiju. Što se tiče Kine, rekao je, to je jedina država u svijetu koja radi planove za više od 30 godina unaprijed. Osim što je gospodarska velesila, koja je u proteklom razdoblju svake godine otvarala 13 milijuna radnih mjesta, Kina želi biti i globalni lider u inovacijama. Na ovom kongresu prvi je put istaknut problem globalnog zagrijavanja te će Kina potaknuti raspravu i napraviti sve da se umanje njegove štetne posljedice.

Izraženo je i žaljenje što u Hrvatskoj nema institucija koje bi se bavile kineskom kulturom te je Sveučilište u Zadru veleposlanik potaknuo da preuzme inicijativu u osnivanju studija sinologije.