Novosti

Sjećanje na Ljubu Stipišića Delmatu

Sjećanje na Ljubu Stipišića Delmatu

Bio je veliki umjetnik i još veći čovjek. Tim riječima može se opisati barba Ljubu kojem je u čast danas održan znanstveni skup ''Znanstveni skup Ljubo Stipišić Delmata-Obrisi stvaralaštva i identiteta'' u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u organizaciji Zaklade Ljubo Stipišić Delmata, Sveučilišta u Zadru, Umjetničke Akademije u Splitu, Festivala dalmatinskih klapa u Omišu i Gradske knjižnice Zadar.
Ljubo Stipišić Delmata (1938. – 2011.) bio je kum Gradske knjižnice Zadar od 2006. godine te inicijator Smotre, a zatim i Festivala dječjih klapa koji se u Gradskoj knjižnici Zadar održava od 2007. Titulu kuma Gradske knjižnice Zadar spremno je naslijedio sin Ljube Stipišića – Zlatan Stipišić Gibonni. Zaklada Ljubo Stipišić Delmata osnovana je u njegovu čast, u čast tog čuvara dalmatinske glazbene baštine, aranžera, skladatelja i dirigenta. Zaklada je počela s djelovanjem u listopadu 2012. u Zadru, na prvu obljetnicu maestrove smrti, sa svrhom proučavanja i popularizacije njegovog umjetničkog stvaralaštva, odnosno s ciljem očuvanja baštinskih vrijednosti Dalmacije te očuvanja i promocije hrvatske kulturne baštine na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Veliki poticaj i potvrda vrijednosti je i nedavno uvrštavanje klapskog pjevanja na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.
Ravnatelj Gradske knjižnice Zadar mr. sc. Ivan Pehar rekao je kako Ljubo nije samo ''Dalmatino povišću pritrujena'' ili ''Animae Dalmatica''– on je više od muzikografa, slikara, glazbenika, poete. Prije svega, Ljubo je bio jedna ljudska vertikala. Istaknuo je kako do zaklade ne bi došlo bez suradnje i podrške brojnih Ljubinih prijatelja i suradnika.
U 17 sati u Svetom Filipu i Jakovu bit će svečano otkrivanje spomen-ploče Ljubo Stipišić Delmata, nakon toga misa zadušnica u župnoj crkvi Svetoga Filipa i Jakova te navečer u 19 sati u HNK Zadar izložba Delmatinih slika i veliki koncert na kojem će nastupiti gradski zbor Brodosplit, klapa Vokalisti Salone, klapa Luka, Kožino i pučki pivači iz Vrbanja. Gabrijela Meštrović Maštruko i Zvonimir Sutlović interpretirat će dijelove iz ''Animae Dalmatice''.

Fotogalerija
Pročitaj više
Sjećanje na Ljubu Stipišića Delmatu
Susret Rektora Sveučilišta u Zadru i studenata prve godine preddiplomskih studija

Susret Rektora Sveučilišta u Zadru i studenata prve godine preddiplomskih studija

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održan je susret Rektora Sveučilišta u Zadru i studenata prve godine preddiplomskih i integriranih studija. Ovim svečanim primanjem započela je nova akademska godina 2014./2015. Studente prve godine preddiplomskih studija pozdravili su rektor prof. dr. sc. Ante Uglešić i prorektor za studije i studentska pitanja prof. dr. sc. Robert Bacalja.
Uz srdačne pozdrave i čestitke na upisu na studije, rektor Sveučilišta u Zadru prof.dr.sc. Ante Uglešić istaknuo je kako se nalaze na početku jednog važnog razdoblja u njihovim životima, te da pred njima stoji predan i ustrajan rad. Rektor ih je na susretu dobrodošlice također upoznao s poviješću Sveučilišta u Zadru te načinom studiranja kao i svim mogućnostima koje im ova visokoškolska ustanova nudi.
Prorektor za studije i studentska pitanja prof. dr. sc. Robert Bacalja, uz želju da osjete pravi sveučilišni duh i studentski život, studente je upoznao s pravilima studiranja i bolonjskim procesom te im objasnio sustav bodovanja i ustroj studija.
Nakon susreta s Rektorom studenti su se uputili na matične odjele gdje su im dobrodošlicu zaželjeli pročelnici odjela sa suradnicima koje će susretati kroz svoje obrazovanje.

Fotogalerija
Pročitaj više
Susret Rektora Sveučilišta u Zadru i studenata prve godine preddiplomskih studija
Znanstveni skup o Kalima

Znanstveni skup o Kalima

Sveučilište u Zadru u suorganizaciji s Općinom Kali i Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Zadru priređuju znanstveni skup i znanstvenu monografiju o Kalima. Cilj je znanstvenog skupa razmotriti sve relevantne prirodoslovne, humanističke, društvene i gospodarske aspekte razvitka Kali koji bi mogli pridonijeti osmišljavanju budućega razvoja te razmjerno male, ali u regionalnom i nacionalnom pogledu značajne otočne cjeline.

Slobodni smo Vas pozvati na sudjelovanje na znanstvenom skupu i priređivanju znanstvene monografije. Ako ste zainteresirani, molimo Vas da radni naslov s osnovnim osobnim podatcima (ime i prezime, ustanova zaposlenja, e-mail, telefon) pošaljete na e-mail adresu: jfaricic@unizd.hr do 30. listopada 2014.

Više informacija o skupu nalazi se ovdje.
Pročitaj više
Znanstveni skup o Kalima
Objavljena knjiga ''Dalmacija u novijoj hrvatskoj povijesti i kulturi''

Objavljena knjiga ''Dalmacija u novijoj hrvatskoj povijesti i kulturi''

Knjiga Stijepe Obada ''Dalmacija u novijoj hrvatskoj povijesti i kulturi'', predstavlja sukus autorovog rada o dalmatinskoj povijesti tijekom moderne i suvremene povijesti. Autor u dvadeset članaka obrađuje široki dijapazon tema i to preko društvenih, političkih i nacionalno-integracijskih problema do omiljenog rada na lokalnoj povijesti. Kod društvenih tema imamo članke povezane sa školstvom u Dalmaciji, položaju dalmatinskog sela tijekom moderne povijesti, kao i o dalmatinskim čitaonicama. Nalazimo gospodarske teme, pa možemo čitati o gospodarstvu u Tivtu sredinom 19. stoljeća, o gospodarstvu Dalmacije za neoapsolutizma, ili o Dalmaciji na europskim izložbama. Kod lokalne povijesti autor je obradio stanje u Šibeniku, Benkovcu, Tivtu, Stonu i Pagu. Zadnji članak je posvećen Hrvatskom proljeću 1971. godine.
Poštovanom čitatelju i zaljubljeniku u hrvatsku povijest neka ovo djelo bude podsjetnik na njegove pretke koji su u vremenima oskudne egzistencije znali sačuvati svoju, hrvatsku osobnost. Istražujmo našu prošlost, a predstavljeni radovi prof. Obada predstavljat će vam veliku pomoć u tome.

Knjiga Stijepe Obada ''Dalmacija u novijoj hrvatskoj povijesti i kulturi'' može se kupiti u sveučilišnoj knjižari Citadela po cijeni od 150,00 kuna.
Pročitaj više
Objavljena knjiga ''Dalmacija u novijoj hrvatskoj povijesti i kulturi''
Predavanje prof.dr. Nurcan Cetinkaya

Predavanje prof.dr. Nurcan Cetinkaya

Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu poziva sve zainteresirane na predavanje gostujuće profesorice iz Turske prof. dr. Nurcan Cetinkaya s Ondokus Mayis University, Faculty of Veterinary Medicine iz Samsuna. Predavanje će biti na engleskom jeziku i preporuča se svim studentima Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Odjela za zdravstvene studije i Pomorskog odjela. Naziv predavanja je "Food Irradiation for Seafood Safety", što obuhvaća područje sigurnosti hrane ("What is Food Irradioation", "Ensuring Seafood Safety by Irradiation", "Identification of Irradiated Seafoods"). Predavanje će se održati u četvrtak, 25. rujna 2014. u 12 sati u učionici u Domu hrvatske mladeži (3. kat).
Pročitaj više
Predavanje prof.dr. Nurcan Cetinkaya
Osuvremenjivanje obrazovanja nastavnika

Osuvremenjivanje obrazovanja nastavnika

Trodnevni program radne skupine Europske komisije ( Education&Training 2020) na temu “Školske politike - Upravljanje inicijalnim obrazovanjem nastavnika“, a u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, održava se u Zadru (22. – 25. rujna 2014.).
Radnu skupinu čine stručnjaci iz područja obrazovanja iz 12 europskih zemalja (Belgija, Cipar, Danska, Francuska, Hrvatska, Irska, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Malta, Španjolska, Švedska).
Dio programa realiziran je na Sveučilištu u Zadru 23. rujna. Rektor prof. dr. sc. Ante Uglešić izrazio je zadovoljstvo što je Zadar izabran za mjesto rada, a Sveučilište u Zadru kao dobar primjer visokoškolskog obrazovanja nastavnika.
Sudionike Radne skupine svečano je pozdravio ministar obrazovanja, znanosti i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar koji je istaknuo važnost obrazovanja kao temelj budućnosti svakog čovjeka te ključna odrednica svakog čovjeka i svakog obrazovnog sustava.
Prijedlog Strategije obrazovanja RH predstavio je dr. sc. Boris Jokić (Institut za društvena istraživanja, Zagreb). Prikazao je rezultate istraživanja različitih segmenata obrazovnog sustava u Hrvatskoj na kojima valja temeljiti obrazovne promjene.
Prof. dr. sc. Dijana Vican je kao dugogodišnja voditeljica obrazovanja nastavnika na Sveučilištu u Zadru predstavila osuvremenjivanje obrazovanja nastavnika i kvalitativna unaprjeđenja inicijalnog obrazovanja nastavnika na primjeru integriranog sveučilišta u Hrvatskoj.

Fotogalerija
Pročitaj više
Osuvremenjivanje obrazovanja nastavnika
Objavljen zbornik radova ''Šime Starčević i hrvatska kultura u 19. stoljeću''

Objavljen zbornik radova ''Šime Starčević i hrvatska kultura u 19. stoljeću''

Dvjestota obljetnica tiskanja Starčevićevih gramatika: ''Nova ricsoslo¬vica iliricska'' i ''Nova ricsoslovica iliricsko-francezka'' bila je neposrednim povodom organiziranju dvodnevnog znanstvenog skupa Šime Starčević i hrvatska kultura u 19. stoljeću, održanom 7. i 8. prosinca 2012. godine u Gospiću, na Odjelu za na¬stavničke studije Sveučilišta u Zadru. Kao rezultet održanog skupa objavljen je Zbornik radova koji bi trebao postati poticajan izvor svakom budućem istraživačkom radu o Starčeviću.
Svi radovi objavljeni u Zborniku predstavljaju značajan prinos u pokušaju redefiniranja povijesnog položaja Šime Starčevića, osvjetljujući spoznaju o važ¬nosti njegove jezikoslovne, religiozno-prosvjetiteljske, književne, političke i kul¬turne djelatnosti. Polazeći od navedenih područja Starčevićeva djelovanja, radovi propituju njegova jezična, prije svega slovopisna, akcentološka, potom grama¬tička, dijalektološka, standardološka pitanja kao i pitanje nacionalnog identiteta temeljenog na jeziku kao jednom od osnovnih odrednica identiteta uopće. Dio se radova bavi uočavanjem stilskih vrijednosti Starčevićevih djela, dio proučava njegov književni, religijski i prosvjetiteljski prinos onodobnim glasilima, uz nji¬hovu književno-povijesnu kontekstualizaciju i istraženu recepciju. Smješten u širi kulturološki obzor, značaj se Starčevićeve povijesne uloge osvjetljava i u kontekstu njegovih političkih stavova, svećeničkog djelovanja, crkvenih, kulturnih i onoma¬stičkih pitanja iz 19. stoljeća pridonoseći interdisciplinarnosti Zbornika. Većina se radova koristila izvornom arhivskom građom što mu daje dodatnu vrijednost.
Neprocjenjivo otkriće izloženo u Zborniku jest spomenuta jezikoslovna i vjersko-katehetska rukopisna ostavština Šime Starčevića pronađena u ''Arhivu Hr¬vatske provincije Družbe Isusove'' u Zagrebu, u čijoj se građi analizira njen prosvje¬titeljsko-didaktički karakter te otkriva jezikoslovna vrijednost.
Određivanje pripadajućeg povije¬snog značaja Šime Starčevića u hrvatskoj kulturnoj baštini iznimna je nacional¬na vrijednost, čemu su pridonijeli svi radovi objavljeni u Zborniku koji bi trebao steći zasluženo mjesto u hrvatskoj znanosti i pro¬naći put do široke kulturne javnosti.

Zbornik Šime Starčević i hrvatska kultura u 19. stoljeću se može kupiti u sveučilišnoj knjižari Citadela po cijeni od 120,00 kuna.
Pročitaj više
Objavljen zbornik radova ''Šime Starčević i hrvatska kultura u 19. stoljeću''
Predavanje ''Otvorena znanost-sve o otvorenom pristupu informacijama u znanosti i novim trendovima u znanstvenoj komunikaciji''

Predavanje ''Otvorena znanost-sve o otvorenom pristupu informacijama u znanosti i novim trendovima u znanstvenoj komunikaciji''

Sveučilišna knjižnica i Knjižnica Instituta Ruđer Bošković pozivaju na predavanje ''Otvorena znanost- sve o otvorenom pristupu informacijama u znanosti i novim trendovima u znanstvenoj komunikaciji'' koje će se držati u srijedu,1.listopada 2014., od 11 do 16 sati u zgradi Rektorata u dvorani PDS-a (Mihovila Pavlinovića bb, II.kat).

Predavanje je namijenjeno znanstvenicima, kreatorima znanstvene politike, urednicima znanstvenih časopisa, mladim istraživačima i studentima. Riječ je o tri bloka predavanja na temu ''Uvod u otvoreni pristup i otvorenu znanstvenu komunikaciju''( predavač: dr.sc. Jadranka Stojanovski), ''Otvoreni pristup publikacijama'' (predavač: Bojan Macan) i ''Otvoreni pristup istraživačkim podacima'' ( predavač: Alen Vodopijevac).

Za sudjelovanje na predavanju potrebno se prijaviti na http://www.lib.irb.hr/edukacija/.

Više informacija o samim predavanjima nalazi se ovdje.
Pročitaj više
Predavanje ''Otvorena znanost-sve o otvorenom pristupu informacijama u znanosti i novim trendovima u znanstvenoj komunikaciji''
Prvi coworking dan

Prvi coworking dan

Coin organizira prvi coworking dan koji će se održati u srijedu, 24. rujna 2014. godine u prostoru budućeg coworking centra, na adresi Put Murvice 14 u Zadru.

Coworking dan jedna je od aktivnosti projekta ''Coworking Zadar – suradnjom do inovacija'', koji je odobren za financiranje na natječaju za izgradnju male poslovne infrastrukture iz programa IPA IIIC, komponente Regionalna konkurentnost. Projekt je započeo 14. lipnja 2014. godine, provodit će se 18 mjeseci, a ukupna mu je vrijednost veća od 5,1 milijun kuna, uz 85% sufinanciranja iz fonda EU-a.

Projekt se bavi uspostavom coworking prostora i coworking zajednice u Zadru te promocijom coworking koncepta koji podrazumijeva poduzetništvo temeljeno na umrežavanju i obavljanju samostalne djelatnosti različitih profesionalaca u zajedničkom radnom prostoru. Upravo prvi zajednički coworking radni dan organiziran je s ciljem izgradnje i jačanja zadarske coworking zajednice.

Kao prvi u nizu sličnih događanja koja će biti organizirana tijekom provedbe projekta, coworking dan prilika je za simulaciju radnog dana u coworking prostoru, otvaranje mogućnosti za upoznavanje sudionika te poticanje na aktivno uključivanje u projekt.

Naime, okosnica coworking zajednice su ljudi, poduzetnici i nezavisni profesionalci (freelanceri), koji žele dijeliti radnu atmosferu, ideje, uvjerenja i resurse. U tom smislu, važnost prvog coworking dana je upravo predstavljanju coworking načina rada što većem broju potencijalnih sudionika i približavanju prostora u kojem će se uspostaviti coworking u Zadru.

Simulacija coworking radnog dana uključivat će dio prostora u kojem će svi zainteresirani moći raditi na svojim računalima te dio u kojem će se moći upoznavati i razmjenjivati ideje i kontakti. Osim toga, u toku dana bit će organizirana i radionica na temu razvoja coworking zajednice.

Dva zanimljiva gosta, uspješna poduzetnika, s prisutnima će podijeliti svoja coworking iskustva, svoje poslovne i životne priče te ih inspirirati za poduzetništvo.

Detalji i program nalaze se ovdje.
Pročitaj više
Prvi coworking dan
First230231232233235237238239Last