17. siječnja 2019

Jednodnevna edukacija „Kako uklopiti sociološko istraživanje u dokumentarni film“


Mnogi sociolozi smatraju da je sve šira primjena sociologije velika šansa za razvoj i afirmaciju profesije izvan akademskih okvira.

Primjerice, Seperson (1995) smatra kako je „ (...) potrebno pisati za šire mase. Sociolozi trebaju pisati radove i članke tj. sociološke kolumne koje bi izlazile u dnevnim i tjednim novinama i magazinima, a sociološki uvid u stvari trebao bi se proširiti na televiziju, radio i druge medije i na taj bi se način bavili društvenim problemima proučavajući ih iz sociološke perspektive. Na taj način sociolozi ostvaruju bolje odnose s javnošću.“

Kako onda komunicirati sociološke spoznaje u javnosti bez umanjivanja dubine i slojevitosti teorijsko-metodološkog okvira istraživanja? Kako pritom koristiti medij filma da bi se prikazali načini na koje sociologija opisuje i istražuje društvene fenomene i procese?

Odgovore na ova pitanja pokušat ćemo pronaći u sklopu jednodnevne edukacije „Kako uklopiti sociološko istraživanje u dokumentarni film“ za studente i studentice te znanstveno-nastavno osoblje, koju Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru organizira u suradnji s udrugom Naš Hajduk. Edukacija se održava 25. 1. 2019. od 9 do 13 te od 14 do 18 sati u prostoriji poslijediplomskih studija u zgradi Rektorata.

Iako je tema prvenstveno usmjerena prema sociološkim istraživačkim temama, primjeri i metodologija mogu biti korisni i drugim društveno-humanističkim smjerovima.

S obzirom na ograničen broj mjesta, molim zainteresirane da se jave na adresu elektroničke pošte: kkrolo@unizd.hr.

 

NAPOMENA: Edukacija se održava u sklopu projekta „(Hajdučkom) suradnjom i volonterstvom do društvenog razvoja“, financiranog iz sredstava Europskog socijalnog fonda (ESF).