Sveučilišna knjižnica

 

Poštovani korisnici,

iznimna nam je čast predstaviti Vam novi dodatak mrežnoj izdavačkoj platformi Morepress Sveučilišta u Zadru. Riječ je o Radovima bivšeg Filozofskog fakulteta u Zadru: preko tisuću digitaliziranih članaka iz razdoblja od 1960. do 2002. godine u otvorenom pristupu. Radovi su podijeljeni u šest razdjela:

  1. Razdio filoloških znanosti
  2. Razdio historije, arheologije i historije umjetnosti
  3. Razdio društvenih znanosti
  4. Razdio povijesnih znanosti
  5. Razdio lingvističko-filološki
  6. Razdio filozofije, psihologije, sociologije i pedagogije

Radovi su obrađeni, skenirani, opisani metapodacima te je na njima provedeno optičko prepoznavanje znakova, što znači da su svi članci potpuno pretraživi (uključujući i cjeloviti tekst). Članke u Radovima možete pregledavati na samoj platformi, ali i preuzeti kao PDF datoteku.

Digitalizacija i objava Radova rezultat je suradnje Ureda za izdavačku djelatnost, Odjela za informacijske znanosti i Sveučilišne knjižnice Sveučilišta u Zadru te Državnog arhiva u Zadru. Studenti Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru odradili su veliki dio posla, što je uključivalo skeniranje, obradu, optičko prepoznavanje znakova te postavljanje naslova, sažetaka i drugih informacija o člancima na Morepress.

Digitalizirani Radovi Filozofskog fakulteta u Zadru pridružuju se postojećem korpusu aktualnih časopisa i knjiga Sveučilišta u Zadru objavljenih na mrežnoj platformi Morepress, koja je poznata u znanstvenoj zajednici u Hrvatskoj, ali i šire. Svi znanstveni časopisi i knjige na Morepressu dostupni su u otvorenom pristupu i potpuno besplatni za pregledavanje i preuzimanje. Kao što je slučaj s trenutnim znanstvenim časopisima, Radovi će također biti registrirani u međunarodnim bazama kao što su Google Scholar i Crossref, što znači da će znanstvenici diljem svijeta moći lakše i brže dolaziti do znanstvene produkcije Sveučilišta u Zadru.