Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Obavijesti

Treća radionica na temu pametne specijalizacije u sklopu projekta „TAKE IT SLOW“

Treća radionica na temu pametne specijalizacije u sklopu projekta „TAKE IT SLOW“

U sklopu projekta “TAKE IT SLOW” pod vodstvom Sveučilišta u Zadru organizirane su tri radionice na temu pametne specijalizacije u zelenom, slow i održivom turizmu. Prve dvije radionice u ciklusu održane su 26. svibnja i 24. lipnja 2021. godine. Treća, i posljednja radionica u ciklusu, održana je 7. srpnja 2021. godine a, kao što je to bio slučaj i s prethodnim radionicama, glavni cilj događanja bila je diseminacija znanja i primjera najbolje prakse u području pametne specijalizacije u zelenom, slow i održivom turizmu.

 

Tijekom ove radionice sudionici su imali priliku prisustvovati predavanjima koja su pripremili gđa. Ana Orlović iz Inovativnog Zadra i gosp. Ivan Ilijašić iz poduzeća Orioly. Prvo izlaganje na dnevnom redu, “ZUM 4.0 – Zadar Urban Mobility – smart mobility solutions for citizens and tourists”, održala je gđa. Ana Odvitović. Predstavila je projekt “ZUM 4.0 – Zadar Urban Mobility” koji vodi Inovativni Zadar te je kroz svoje izlaganje dala primjere korištenja pametnih tehnologija u javnom i alternativnom prijevozu. Ovaj projekt za glavne ciljeve ima povećati učinkovitost prometnog sustava na području grada Zadra i olakšati pristup lokalnim javnim uslugama, a što će se realizirati uspostavljanjem niza ključnih elemenata: web portala i mobilne aplikacije za pametne telefone za pristup objedinjenim uslugama, sustava elektroničke naplate u javnom prijevozu, sustava pametnog parkiranja, sustava informiranja u prometu i javnom prijevozu te Centralnog Informacijskog Sustava (CIS).

 

Sljedeći izlagatelj, gosp. Ivan Ilijašić, održao je predavanje na temu „Smart Tourism – examples of challenges and opportunities“. Gosp. Ilijašić je pojasnio pojam pametnog turizma te obrazložio zašto je pametni turizam važan za različite dionike unutar turističke destinacije. Spomenuo je i neke od izazova u vezi s pametnim turističkim rješenjima s kojima se susreću mala i srednja poduzeća i destinacije te predstavio niz inspirativnih projekata iz područja pametnog turizma, pokazujući na taj način sudionicima radionice da primjena pametnih tehnologija u turizmu destinacije ne samo da vodi ka jedinstvenom turističkom iskustvu i poboljšava zadovoljstvo turista destinacijom, već čini i upravljanje destinacijom učinkovitije.

Snimka radionice dostupna je na YouTube kanalu projekta “TAKE IT SLOW” i može se pogledati ovdje.

 

Za više informacija o ostalim događanjima u sklopu projekta “TAKE IT SLOW” posjetite:

Web: https://www.italy-croatia.eu/web/take-it-slow/events
Facebook: https://www.facebook.com/takeitslowproject/
Instagram: https://www.instagram.com/takeitslowproject/
Twitter: https://twitter.com/TAKEITSLOWAdria