Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Obavijesti

Sveučilište u Zadru sudjelovalo na završnoj konferenciji projekta PODUZMI

U Centru za kreativne industrije 9. studenog održana je završna konferencija projekta PODUZMI.

Voditeljica projekta Vedrana Kevrić prezentirala je ostvarene rezultate projekta koji je započeo 1. lipnja 2022. i traje do 30.studenog 2023. godine. Projekt 'PODUZMI' financiran je u okviru programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“ koji čini dio financijskih mehanizama EGP-a i Kraljevine Norveške. Ukupna vrijednost projekta je 198.923,57 EUR, a intenzitet potpore iznosi 100% (donatorska sredstva 85% te 15% sredstva državnog proračuna). Nositelj projekta je Ustanova Inovacija, a partneri: O.Š. Nikole Tesle Gračac, Sveučilište u Zadru te norveški partner Vinco Innovation AS.

Projekt PODUZMI ima za cilj razraditi model podučavanja baziran na podizanju kreativnosti i poduzetničkog razmišljanja kod učenika s fokusom na gospodarski nerazvijena i ruralna područjima. 

Tijekom provedbe projekta provedeno je ispitivanje stavova nastavnika kao nositelja odgojno -obrazovnog procesa o poduzetništvu kao i ispitivanje obrazovnih potreba i iskustva nastavnika pri implementaciji poduzetništva. Kroz projekt je razvijen model inovativnog odgoja i obrazovanja za poduzetništvo u O.Š. Nikole Tesle u Gračacu. Također je izrađen Priručnik za nastavnike o odgoju i obrazovanju za poduzetništvo kao i Program stručnog usavršavanja nastavnika i drugih odgojno obrazovnih djelatnika za implementaciju modela odgoja i obrazovanja za poduzetništvo. Nositelj ove aktivnosti je bilo Sveučilište u Zadru.

Provedba projekta omogućila je i implementaciju pilot programa u O.Š. Nikole Tesle u Gračacu za aktivno podučavanje u poduzetništvu namijenjenog učiteljima osnovnih škola uključujući posebne  programe za rad s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama. Također je uređena i opremljena školska knjižnica škole i pretvorena u suvremeni edukacijski prostor.

U sklopu projekta 'PODUZMI' održan je Creativity camp u Zadru 19. i 20. listopada 2023. za učitelje i druge odgojno-obrazovne djelatnike osnovnih škola koji je okupio predstavnike čak 18 škola s područja Zadarske županije i jedan dječji vrtić.

Voditeljica projekta konstatirala je da su svi planirani rezultati projekta ostvareni te zahvalila partnerima na sudjelovanju.

Iskustva projektnih partnera u provedbi projekta PODUZMI iznijele su  izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić i izv. prof. dr. sc. Daliborka Luketić sa Sveučilišta u Zadru te dipl. ing. Slavica Miočić i prof. Marija Barišić Vidaković iz O.Š. Nikole Tesle ističući zadovoljstvo ostvarenim rezultatima i partnerskom suradnjom te naglašavajući aktualnost i važnost teme.