Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Obavijesti

Sveučilište u Zadru sudjelovalo na početnoj konferenciji projekta EU-CONEXUS ENABLES u Bukureštu

Dana 12. i 13. ožujka 2024., EU-CONEXUS je započeo s relativno novom inicijativom, pokretanjem projekta EU-CONEXUS Enables u Bukureštu, Rumunjska. Ovaj projekt ima za cilj poticati održive sinergije među sveučilištima članicama EU-CONEXUS-a, općinama i dionicima s posebnim osvrtom na izazove pametnog i održivog upravljanja obalnim prostorima (SmUCS).

Početna konferencija započela je uvodnim sastankom održanim na Tehničkom sveučilištu građevinarstva u Bukureštu (UTCB), nakon čega su uslijedile zanimljive. Profesor Radu Vacareanu, rektor UTCB-a, izrazio je zahvalnost za pokretanje ovog projekta s napomenom da je EU-CONEXUS više od samog projekta; to je Europsko sveučilište koje ujedinjuje našu zajednicu za suradnju na višoj razini.

Tijekom dva dana članovi projektnog tima su razmišljali o viziji projekta, raspodijelili uloge i odgovornosti, raspravljali o pravilnim načinima komunikacije i razmjenjivali ideje za prijenos znanja i istraživačku suradnju. Program za početnu konferenciju također je naglasio mogućnosti usavršavanja i podrške razvoju istraživačke karijere kako bi se osnažili istraživači i potaknula akademska izvrsnost. "Uzbuđena sam što će poticanje inovacija započeti poticanjem mlade generacije EU-CONEXUS istraživača na usavršavanje i transeuropsku suradnju", istaknula je Ilinca Nastase, voditeljica projekta.

Unutar tematsko okvira pametnog i održivog upravljanja obalnim prostorima (SmUCS), EU-CONEXUS ENABLES, u vodstvu profesorice Ilince Nastase i Bogdana Gheorghea, ima za cilj uspostaviti inovativni ekosustav koristeći Digital Twin tehnologiju. Ovaj pristup olakšava zajedničko dijeljenje znanja i zajedničke napore usmjerene na rješavanje gorućih pitanja održivosti obale. Ovaj će projekt, koji se proteže od veljače 2024. do siječnja 2029., imati ključnu ulogu u unapređenju istraživanja, inovacija i društvenih usluga.