Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Obavijesti

Sveučilište u Zadru organiziralo studijsko putovanje u Baskijski kulinarski centar

Sveučilište u Zadru organiziralo je u okviru projekta TAKE IT SLOW (“Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow”) studijsko putovanje u Baskijski kulinarski centar u Španjolskoj, od 2. do 5. studenoga 2022. godine. Na putovanju su sudjelovali predstavnici projektnih partnera i njihovi relevantni lokalni dionici, koji su uključeni u lanac vrijednosti u turizmu Zadarske županije. Cilj putovanja bio je razmjena primjera dobre prakse i iskustava u području eno-gastronomskog turizma.

Baskijski kulinarski centar poseban je ekosustav u kojem se spaja obuka, inovacija, istraživanje i poduzetništvo, s namjerom razvoja i promicanja gastronomije. To je pionirska institucija, a čine ju Fakultet gastronomskih znanosti (Faculty of Gastronomic Sciences) i BCC Inovacija (BCC Innovation, odnosno Gastronomy Technology Centre). Uz neizostavni obilazak Centra i njegovih različitih sastavnica, sudionici putovanja prisustvovali su i predavanju na temu gastroturizma, koje je pripremio i održao David Mora, koordinator za diplomski studij Gastroturizam.

Kako bi sudionicima za vrijeme trajanja putovanja osigurali što potpunije autohtono gastronomsko iskustvo, Baskijski kulinarski centar organizirao je posjet i dvama gradovima s dugom gastronomskom tradicijom – Getaria i Tolosa. Getaria je obalni grad u blizini San Sebastiana koji je poznat po svojoj ribarskoj tradiciji, a Tolosa je grad smješten na obali rijeke Oria, gdje se već stoljećima tjedno održava sajam tradicionalnih, lokalno proizvedenih namirnica i proizvoda. Obilazak obiju gradova završio je posjetom tradicionalnim vinarijama – „Bodegas Ameztoi“ i „Bodegas Hika“.

Posljednji dan studijskog putovanja, sudionici su imali priliku obići i grad Bilbao, pri čemu je posebice zanimljiv bio posjet Guggenheim muzeju, koji je prije 25 godina ovaj industrijski grad pretvorio u kulturnu metropolu.

Ovo studijsko putovanje bilo je savršena prilika za projektne partnere i njihove lokalne dionike da nauče o lancu vrijednosti lokalnih proizvođača u gastronomiji i turizmu, te da su pojedinci i razmjena znanja ključni u stvaranju pametnog, održivog i slow turizma, posebice u gastronomiji. Također, projektni partneri i njihovi dionici imali su priliku i međusobno razmijeniti svoja iskustva i razmotriti mogućnosti razvoja turizma te unaprijediti svoja znanja o uspješnoj prekograničnoj suradnji izvan programskog područja.

Za više informacija o projektu TAKE IT SLOW posjetite:

Web: https://www.italy-croatia.eu/web/take-it-slow

Facebook: https://www.facebook.com/takeitslowproject

Instagram: https://www.instagram.com/takeitslowproject/?hl=hr

Twitter: https://twitter.com/takeitslowadria

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC_zafmSNyXbnerSDddb2SIw