Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Obavijesti

Sveučilište u Zadru organiziralo je događanje „TAKE IT SLOW – Slow food iz Ravnih kotara“

U ponedjeljak, 27. rujna 2021. godine s početkom u 10:00 sati u Muzeju antičkog stakla u Zadru organiziran je bogat program događanja u sklopu projekta “TAKE IT SLOW”, u kojem kao partner sudjeluje Sveučilište u Zadru. Ovim događanjem se na simboličan način obilježio Svjetski dan turizma, a program je započeo panelom na kojem se raspravljalo o mogućnostima razvoja eno-gastro turizma temeljenom na konceptu tzv. “spore hrane” (slow food) u Zadarskoj županiji, s posebnim naglaskom na Ravnim kotarima. Na panelu su sudjelovali: izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić, Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru; Ante Galić, TZ Grada Zadra; Marta Pintur Bosna, Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari; Iva Bencun, Zadar Outdoor; Vlado Babac, restoran Pet bunara; Ante Butić, OPG Butić; doc. dr. sc. Tomislav Klarin, Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru; Ana Zubčić, AGRRA.

Snimka panel rasprave dostupna je na YouTube kanalu projekta “TAKE IT SLOW” i može se pogledati ovdje.

 

Nakon panel rasprave, održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene provedene i buduće aktivnosti u okviru projekta “TAKE IT SLOW”.

 

U nastavku programa sudionicima su predstavljena autohtona tradicionalna jela Ravnih kotara (prisnac, priška i vara) koje je pripremila Ksenija Čirjak, predstavnica KUD-a Branimir iz Benkovca, članovi kojeg uz potporu Turističke zajednice Ravni kotari nastoje očuvati tradiciju kuhanja i starih jela. KUD Kamen Bukovica je za prisutne prezentirao tehniku pjevanja zvanu “orzanje”, a koja je tipična za područje Bukovice i Ravnih kotara. U sklopu događanja, u uvali Jazine je također kajacima simbolično formiran natpis “TIS” – inicijali projekta “TAKE IT SLOW”.

 

Za više informacija o ostalim događanjima u sklopu projekta “TAKE IT SLOW” posjetite:

Web: https://www.italy-croatia.eu/web/take-it-slow

Facebook: https://www.facebook.com/takeitslowproject/

Instagram: https://www.instagram.com/takeitslowproject/

Twitter: https://twitter.com/takeitslowadria