Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Obavijesti

Ravni kotari - Zalog(aj) budućnosti u sklopu projekta TAKE IT SLOW

Sveučilište u Zadru je 21. listopada 2021. godine na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Butić u Briševu organiziralo drugo inovativno događanje u okviru projekta TAKE IT SLOW pod nazivom RAVNI KOTARI – ZALOG(AJ) BUDUĆNOSTI. Cilj je Sveučilišta u Zadru, kao jednog od partnera na projektu TAKE IT SLOW, stvoriti preduvjete za razvoj inovativnih eno-gastronomskih turističkih proizvoda temeljenih na konceptu tzv. “spore hrane” (slow food) iz Ravnih kotara. Stoga je naglasak u sklopu ovog događanja bio stavljen na aktivnosti prezentacije specifične prirodne i kulturne baštine, kao i materijalne i nematerijalne baštine Ravnih kotara, koja predstavlja osnovu za razvoj eno-gastronomskog turizma na ovom području.

Dana 21.10.2021., OPG Butić, Briševo – u četvrtak su se u Briševu na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Butić okupili profesori i studenti Sveučilišta u Zadru te njihovi gosti, kako bi se upoznali s proizvodnjom i pripremom tradicionalne hrane i pića u Ravnim kotarima. Budući da se projektom TAKE IT SLOW nastoji poboljšati pristupačnost, ali i promovirati slow turističko iskustvo materijalne i nematerijalne baštine, program događanja je bio prikladno osmišljen u tom smjeru. Program je započeo vožnjom traktorom do vinograda i maslinika obitelji Butić, a svoj natjecateljski duh studenti su imali priliku pokazati u berbi grožđa, najbržoj vožnji u karijoli, povlačenju konopa te nošenju jaja u žlici. Studenti i profesori su zatim pokazali svoje poljoprivredne vještine u sadnji sadnica jedne od “tri Gracije Dalmacije” – smokve, voćke karakteristične za ovo podneblje. Pritom su se zbrajali bodovi iz svake discipline kako bi se po završetku događanja proglasila pobjednička ekipa.

Poslije brojnih aktivnosti u vinogradu i voćnjaku, sudionici su se uputili natrag prema konobi OPG-a Butić. Na zanimljiv i pristupačan način domaćin je okupljenim studentima objasnio tijek najvažnijih aktivnosti u cjelokupnim procesima izrade vina i rakije te naveo neke od najvažnijih promjena do kojih je u navedenim procesima došlo protekom vremena te primjenom različitih tehnoloških unaprjeđenja. Dio studenata se potom uputio u kuhinju, koja je postala poprištem zanimljivog kulinarskog dvoboja – natjecanja u pripremanju tradicionalnog jela – peke.

Istovremeno, u ugodnoj i skladno uređenoj unutrašnjosti konobe, održana su sljedeća predavanja:

  • Šime Marcelić, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru s temom: “Zašto je maslinovo ulje jedinstveno u odnosu na druga ulja?”,
  • Ante Butić, OPG Butić s temom: “Prezentacija domaće hrane i branje maslina kao turistička ponuda”,
  • Damir Hordov, Turistička zajednica Zadarske županije s temom: “Welcome Rural” i projekt “Zadar Bike Magic” i
  • Božena Krce Miočić, Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru s temom: “Zašto (ne) posjetiti Ravne kotare?”.

Moderator predavanja bio je Tomislav Klarin s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Održana predavanja pobudila su značajan interes publike i otvorila konstruktivnu raspravu o mogućnostima razvoja slow, smart i zelenog turizma temeljenog na eno-gastronomiji Ravnih kotara.

Nakon iznimno zanimljivih predavanja, uslijedilo je ocjenjivanje pripremljenih jela od strane stručnog žirija. Studenti su pritom zaradili posljednje bodove, a jedan tim je osigurao pobjedu i vrijedne poklon pakete.