Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Obavijesti

Održana treća radionica po redu projekta STREAM za grad Zadar

Treća radionica projekta STREAM održana je 14. lipnja 2022. u prostorijama Sveučilišta u Zadru, u terminu od 10 do 12 sati. Radionicu su proveli i održali predstavnici Sveučilišta u Zadru uz pomoć Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Vodoprivredno-projektnog biroa te u suradnji s Agencijom ZADRA NOVA.

U prvom dijelu radionice prezentaciju je održao dr.sc. Nino Krvavica, dipl.ing.građ. Ukratko je predstavljen projekt STREAM te njegovi osnovni ciljevi, kao i aktualno stanje vezano za planove upravljanja poplavnim rizicima u Republici Hrvatskoj. Detaljno je pojašnjena problematika pluvijalnih poplava te koncepti opasnosti, ranjivosti i rizika od pluvijalnih poplava. Konačno su prikazani i rezultati procjene opasnosti i rizika od pluvijalnih poplava na pilot području Zadra. Uslijedila je prezentacija na temu izrade Nacrta plana upravljanja rizicima od pluvijalnih poplava (Ana Jelka Graf, dipl.ing.građ.), u okviru koje su prezentirane podloge za izradu plana upravljanja, koncept upravljanja rizicima od poplava, specifičnosti pilot područja (hidrološka mreža, topografski uvjeti, sustavi odvodnje i slično) kao i potencijalne mjere smanjenja rizika.

Nakon ovih prezentacija pokrenuta je diskusija na temu iskustva dionika s pluvijalnim poplavama. Većina dionika smatrala je da predstavljene karte realno opisuju zabilježene događaje. Ključni problem pri uspješnoj borbi protiv pluvijalnih poplava po mišljenju svih prisutnih dionika je bespravna gradnja te daljnja betonizacija grada, potaknuta prvenstveno razvojem masovnog turizma. Ista pojava dovodi do problema i na područjima s razvijenim sustavima oborinske odvodnje (npr. na Poluotoku). Raspravljalo se i o nepovoljnom utjecaju visokih razina mora na odvodnju oborinskih voda. Također je spomenuta problematika financiranja i nadležnosti vezano uz sustave za odvodnju oborinskih voda u urbanim sredinama. U tijeku je izrada dva kišna vrta na području grada (Vruljica, Ploča), za koje se očekuje da će doprinijeti smanjenju šteta od obilnih oborina.

Nakon diskusije uslijedila je SWOT analiza: dionicima su pojašnjeni ciljevi analize te pojmovi „snage- slabosti-prilike-prijetnje“, nakon čega su zamoljeni da slobodno izraze svoja opažanja i razmišljanja vezano za stanje upravljanja rizicima od poplava na pilot području Zadra i pri tome svakoj tvrdnji daju ocjenu intenziteta.