Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Obavijesti

Održana početna konferencija projekta Učinkovito aktivno PODUčavanje i učenje o PODUzetništvu u gospodarski nerazvijenim i ruralnim područjima - PODUZMI

U Centru za kreativne industrije u Zadru, u ponedjeljak 27. lipnja 2022., održana je početna konferencija projekta „Učinkovito aktivno PODUčavanje i učenje o PODUzetništvu u gospodarski nerazvijenim i ruralnim područjima – PODUZMI“ u organizaciji Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije –INOVAcija koja je nositelj projekta.

Kao partneri u provedbi projekta sudjeluju Osnovna škola Nikole Tesle Gračac, Sveučilište u Zadru te norveški partner Vinco Innovation AS.

U sklopu početne konferencije održan je okrugli stol pod nazivom „Važnost razvoja poduzetničkih kompetencija u okviru odgojno obrazovnog sustava - Kako stvoriti poduzetne mlade ljude koji su spremni na razvoj vlastitog poduzetničkog pothvata po završetku svog obrazovanja?“.

Sudionici okruglog stola bile su Mirjana Miočić, ravnateljica  Dječjeg vrtića Sunce, Dobrila Radeka ravnateljica Dječjeg vrtića Žuto pače, Slavicu Miočić, ravnateljica OŠ Nikola Tesla,  Jelena Gulan, ravnateljica Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škola Stanka Ožanića, Anamarija Ivković, ravnateljica Prirodoslovno-grafičke škola Zadar, Zdenko Kobeščak, ravnatelj Osnovne škole Stjepana Radića Brestovec Orehovički te gospođa Barbara Salopek iz tvrtke Vinco Innovation iz Norveške. Moderatorice su bile izv.prof.dr.sc. Božena Krce Miočić i doc.dr.sc. Daliborka Luketić sa Sveučilišta u Zadru.

Projekt PODUZMI ima za cilj razraditi model podučavanja baziran na podizanju kreativnosti i poduzetničkog razmišljanja u kontekstu ruralne zajednice i u cilju održivog korištenja lokalnih resursa u poduzetničke svrhe,podizanje svijesti o oskudnim resursima te kontekstu klimatskih promjena. Ruralna područja (općina Gračac) imaju veće izazove od gradskih centara u vezi sa obrazovnim razvojem zbog socioekonomskih i institucionalnih struktura. Projekt će potaknuti kreativnost, svijest o poduzetništvu i dugoročno stvoriti održiva radna mjesta u ruralnim sredinama povećavajući poduzetnički potencijal deprivirane, lokalne zajednice istovremeno pridonoseći smanjenju jaza i pomažući u osiguravanju ruralno-urbane ravnoteže.

Projekt PODUZMI započeo je 1. lipnja 2022., i trajat će 18 mjeseci, odnosno do 30.studenog 2023.godine u okviru programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“ koji čini dio financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora (EGP-a) i Kraljevine Norveške. Ukupna vrijednost projekta je 1.502.569,18 HRK od čega je iznos bespovratnih sredstava koji se dodjeljuje iz donatorskih sredstava 85% dok se 15% dodjeljuje iz državnog proračuna.