Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Obavijesti

Održana konferencija za medije u sklopu projekta Revival

Stari grad na poluotoku predstavlja središte kulture, obrazovanja i zabave u Zadru, stoga je vrlo važno revitalizirati brojne bunkere koji proširuju prostor grada i njegove turističke ponude, ujedno čineći granicu između prirode i urbanog okruženja. Ove fortifikacije su korištene na mnogo načina kroz godine, no danas je tu bunker C-47 koji će se obnoviti i početi ponovno koristiti kao prostor za manja događanja, umjetničke izložbe i lokalne inicijative. Istaknula je to Rafaela Božić, voditeljica Revival projektnog tima Sveučilišta u Zadru, koja je na konferenciji za medije s kolegama pozdravila novinare i sa zadovoljstvom izjavila da se bunkeri konačno valoriziraju na način na koji to zaslužuju.

 

Digitalni obilazak i vrste bunkera

Upravo je Sveučilište u Zadru bilo zaduženo za uspostavljanje Revival Digitalnog dokumentacijskog centra, pa je profesorica Antonija Mlikota predstavnicima medija omogućila digitalni obilazak kroz očuvane bunkere u Zadru, ali i kroz sve ostale lokacije u partnerskim područjima. Njezin zaključak bio je da su digitalna 360 tehnologija i storytelling alati putem kojih svatko može naučiti nove stvari o izgubljenoj kulturnoj baštini u Hrvatskoj i Italiji. Obilazak je zaključen pogledom na bunker C-47 iznutra i pričama koje ova fortifikacija još čeka ispričati široj javnosti.

Jurica Vučetić, stručnjak za ratnu baštinu, novinarima je otkrio da se u dvorištima Zadrana još uvijek nalaze brojni bunkeri. Razlog tome je njihova dugovječnost, jer su uglavnom građeni 1930-ih godina, bez sačuvanih arhiva, planova i kategorizacije, a bili su podijeljeni u nekoliko sektora, pa se mogu pronaći u svim oblicima i veličinama. Prvu liniju obrane činili su veliki podzemni bunkeri ovalnog oblika i vrlo debelih zidova - baš poput bunkera C-47 na Vidikovcu, dok su ostali bili manji i ukopani u zemlju.

 

Urbana regeneracija i nova kulturna ruta

Profesor Tomislav Klarin pojasnio je da kako kulturna baština, poput bunkera u Zadru, predstavlja javni resurs koji treba valorizirati i revitalizirati. U svemu tome važna je urbana regeneracija jer stvara imidž cijelog grada i privlači ljude da žive na tim prostorima. Postoje odlični primjeri urbane regeneracije u SAD-u, Irskoj, Finskoj, Francuskoj i Nizozemskoj, gdje revitalizacija različitih starih objekata donosi profit za lokalnu zajednicu i daje jasne ekonomske rezultate.

Naposljetku, sve o novoj kulturnoj ruti, koja je proizašla iz projekta Revival iznijela je Iva Bencun, vlasnica tvrtke Feral-Tours, istaknuvši da su ovakve nišne turističke rute danas vrlo popularne, a da ih ujedno može iskoristiti i lokalno stanovništvo koje sve više prepoznaje njihov potencijal. “Kako se Zadar odbio predati” naziv je nove kulturne rute koja u fokusu ima bunker C-47, a bit će predstavljena javnosti na velikom događaju 18. prosinca na Vidikovcu. Zabavno-informativni program upotpunit će obilazak bunkera C-47, izložba fotografija i avanturistička ruta kroz obližnje bunkere i Musapstansku šumu, stoga su svi pozvani da upoznaju rezultate projekta Revival, pri čemu će dobiti slikovit i konkretan prikaz revitaliziranog objekta.

 

Više informacija o projektu

www.italy-croatia.eu/revival

Projekt Revival je financiran kroz Interreg program prekogranične suradnje Italija - Hrvatska 2014.-2020., a ukupna mu je vrijednost 1.825.035,00 € od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 1.551.297,75 €. Projekt je započeo s provedbom 1.1.2019., traje do 30.6.2021. Partneri u projektu su uz Sveučilište u Zadru i Općina Forli (IT), Općina Campobasso (IT), Općina Cesenatico (IT), Općina Pesaro (IT), Grad Rijeka (HR), Grad Zadar (HR), Javna ustanova RERA S.D. (HR).