Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Obavijesti

Održana druga radionica po redu projekta STREAM za grad Biograd na Moru

13. lipnja 2022. u Biogradu na Moru održana je druga po redu radionica projekta STREAM u prostorijama Poduzetničkog inkubatora Biograd. Radionicu su proveli i održali predstavnici Sveučilišta u Zadru uz pomoć vanjskih stručnjaka na projektu Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Vodoprivredno-projektnog biroa te u suradnji s Gradom Biogradom na Moru.

U prvom dijelu radionice dr.sc. Nino Krvavica, dipl.ing.građ. je predstavio projekt STREAM i njegove osnovne ciljeve. Pojašnjena je problematika pluvijalnih poplava, pojam opasnosti, ranjivosti i rizika od pluvijalnih poplava te su prikazani rezultati procjene opasnosti i rizika od pluvijalnih poplava na pilot području. Uslijedila je prezentacija na temu izrade Nacrta plana upravljanja rizicima od pluvijalnih poplava (Ana Jelka Graf, dipl.ing.građ.), u okviru koje su prezentirane podloge za izradu plana upravljanja, koncept upravljanja rizicima od poplava, specifičnosti pilot područja (hidrološka mreža, topografski uvjeti, sustavi odvodnje i slično) kao i potencijalne mjere smanjenja rizika.

Poziv na radionicu upućen je Gradu Biograd na Moru, Hrvatskim vodama (VGI za mali sliv „Zrmanja- Zadarsko primorje“), poduzeću Komunalac d.o.o., Lučkoj kapetaniji Zadar - ispostava Biograd na Moru, Marini Šangulin, JVP Grada Biograda n/M, DVD Biograd n/M, DVD Polača, DVD Ekos, DVD Drage, DVD Pakoštane-Vrgada-Vrana, DVD Stankovci, DVD Sv. Filip i Jakov, Gradskom društvu Crvenog križa Biograd na Moru, Stožeru civilne zaštite Biograda na Moru, Stožeru civilne zaštite Stankovci, Stožeru civilne zaštite Sv. Filip i Jakov, Stožeru civilne zaštite Pakoštane, Stožeru civilne zaštite Polača te poduzećima LAG Laura i Bure d.o.o. Prisutni dionici svojim su iskustvom i znanjima pokrili gotovo sve segmente upravljanja rizikom – predstavnici grada područje prevencije (informacije o aktualnim projektima, prostornom planiranju i slično), predstavnici Hrvatskih voda o segmentu zaštite (razvojni projekti, mjere uređenja sliva i sl.), a predstavnici DVD-a područje pripravnosti, reagiranja i sanacije (podaci o kritičnim lokacijama, opremi, operativnim postupcima i sl.). .). Također, manji broj sudionika omogućio je kvalitetniju i detaljniju raspravu o problemima pluvijalnih poplava na ovom području, a ključni podaci su uz grupnu diskusiju i SWOT analizu prikupljeni i metodom pojedinačnog intervjua s predstavnikom Hrvatskih voda