Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Obavijesti

Održan studijski posjet u Norvešku u sklopu projekta PODUZMI

U sklopu provedbe projekta PODUZMI, od 27. do 29. listopada 2022. održan je studijski posjet u Oslo (Norveška). Studijski posjet organiziran je u sklopu aktivnosti 1 Izrada novog modela podučavanja u poduzetništvu namijenjenog učiteljima osnovnih škola specifično za gospodarski deprivirana i ruralna područja, a sudjelovali su članovi projektnog tima Sveučilišta u Zadru i INOVAcije te nastavnici OŠ Nikole Tesle Gračac.

Za vrijeme trodnevnog posjeta Oslu članovi projektnog tima upoznali su se s primjerima provedbe programa Junior Achievement, Økonomi og Karrierrvalg i Økonomiglede. Također, članovi projektnog tima su razmjenjivali ideje, prijedloge i iskustva na koji način slične programe razvijati i implementirati u ruralnom kontekstu Gračaca. Iskustva i znanja stečena u Oslu, poslužit će kao inspiracija i uzor za razvoj novog modela podučavanja u poduzetništvu koji će se provesti u OŠ Nikole Tesle Gračac.

Temeljni cilj aktivnosti 1 je razviti inovativan i održiv model podučavanja za poduzetništvo u kontekstu ruralne zajednice, općine Gračac, u kojoj će se i provoditi projektne aktivnosti. Razrada modela podučavanja će se bazirati na podizanju kreativnosti i poduzetničkog razmišljanja, uz preuzimanje najboljih norveških praksi, u cilju održivog korištenja lokalnih resursa, održivom razvoju te kontekstu klimatskih promjena. Razvoj modela odgoja i obrazovanja za poduzetništvo vodit će Sveučilišni stručnjaci u suradnji sa norveškim partnerom Vinco Innovation AS.

Model odgoja i obrazovanja za poduzetništvo obuhvaćao bi odabir relevantnih tema u cilju njihovog povezivanja s lokalnim socijalnim, obrazovnim i gospodarskim prilikama uz jačanje inovativnih metoda poučavanja, implementaciju iskustvenog i doživljajnog učenja i poučavanja. U okviru ove aktivnosti bit će razrađen i program stručnog usavršavanja za aktivno i inovativno podučavanje i učenje o poduzetništvu u svrhu podrške implementaciji pilot programa u OŠ Nikole Tesle u Gračacu.

Projekt PODUZMI započeo je 1. lipnja 2022., i trajat će 18 mjeseci, odnosno do 30.studenog 2023.godine u okviru programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“ koji čini dio financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora (EGP-a) i Kraljevine Norveške. Ukupna vrijednost projekta je 1.502.569,18 HRK od čega je iznos bespovratnih sredstava koji se dodjeljuje iz donatorskih sredstava 85% dok se 15% dodjeljuje iz državnog proračuna.