Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija

Obavijesti

Održan 2. info dan u sklopu projekta STREAM

U četvrtak, 1. lipnja 2023. u Gimnaziji Franje Petrića održan je info dan u sklopu projekta STREAM. Rajko Marinović, komunikacijski menadžer projektnog tima Sveučilišta u Zadru, upoznao je učenike s projektom, njegovim ključnim ciljevima i aktivnostima. Zatim se koncentrirao na aktivnosti radnog paketa 3 u kojem Sveučilište u Zadru ima vodeću ulogu. Govorio je o fazama izrade katastra poplava, istaknuo neke od problema s kojima se projektni tim Sveučilišta u Zadru susreo prilikom prikupljanja podataka. Zatim je objasnio obradu, harmonizaciju i vizualizaciju dobivenih podataka u vrlo visokoj rezoluciji koji su prikazani u obliku katastra poplava. Učenicima je prezentirao i karterizika od poplava i opasnosti od poplava izrađenima za gradove Zadar, Split, Metković, Poreč, Gospić i Biograd na Moru.

Geoprostorne tehnologije predstavili su i demonstrirali pred učenicima voditelj istraživačke skupine projektnog tima Sveučilišta u Zadru Ante Šiljeg zajedno s članom tima Franom Domazetovićem. Prikazane geoprostorne tehnologije korištene su za izradu karata rizika od poplava iznimno visoke rezolucije za grad Metković i Zadar. Dron Trinity bio je najzanimljivji dio opreme učenicima gimnazije, zahvaljujući rasponu krila od 2 metra. Učenicima je također prikazan citav proces prikupljanja podataka te objašnjen postupak kalibracije kako bi se dobili što točniji podaci. Na kraju izlaganja bespilotna letjelica je bila izložena u misiji leta u kojoj je počela prikupljati prostorne podatke. Na ovaj su način prikazane i druge geoprostorne tehnologije dobivene u sklopu projekta. Program su uveličali učenici gimnazije te postavljali brojna pitanja.

Sveučilište u Zadru partner je u projektu STREAM koji se financira u okviru Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014. – 2020. Interreg V-A. Opći cilj projekta je poboljšati praćenje rizika i povećati upravljačke sposobnosti centara za upravljanje u hitnim situacijama kako bi mogli pravovremeno reagirati na katastrofe uzrokovane poplavama. Specifični ciljevi projekta su poboljšati znanje o poplavama, osnažiti hitne službe te poboljšati sustave ranog upozoravanja.