Pomorski odjel

Posjet brodu AIDAblu

U petak, 25.10.2019. u Zadarsku luku Gaženica uplovio je brod za kružna putovanja AIDAblu, čiji kapacitet dozvoljava prijevoz i boravak do 2200 putnika. U suradnji sa Split Ship Management-om organiziran je posjet brodu, kojeg su posjetili studenti završne godine preddiplomskih studija brodostrojarstva i tehnologije pomorskog prometa, te nautike i tehnologije pomorskog prometa uz vodstvo Dr. Sc. Josipa Orovića i Roka Jelića mag. ing. pp. naut.

                Cilj posjeta je bio omogućiti studentima priliku da vide i čuju iz prve ruke kako izgleda brod i život posade na njemu, te im se pojasni način ukrcaja, ukoliko se odluče zaposliti na brodovima AIDA-e.

Kako su  posjet doživjeli studenti, opisala nam je studentica brodostrojarstva i tehnologije pomorskog prometa Ema Rizoniko.

Pri ulasku na brod ljubazno smo dočekani od strane menadžera ljudskih potencijala tvrtke AIDA Philippa Dietricha koji je bio u pratnji asistenta stroja Josipa Kovačeka (donedavno student Brodostrojarstva i tehnologije pomorskog prometa na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru) i električara Marka Vidića.

U brodskoj konferencijskoj dvorani prikazali su nam zanimljivu prezentaciju o radu i ustroju AIDA-e koja djeluje unutar Carnival korporacije, približili nam vrijednosti koje njeguju, ciljeve kojima teže te predočili život i rad posade na njihovim brodovima. Zanimali su ih i planovi za naše buduće karijere, obzirom da nerijetko potražuju asistente stroja kojima nude mogućnost usavršavanja i treninga kako na brodu tako i na kopnu, unutar vlastitog centra za obuku. Po završetku prezentacije i međusobnog razgovora krenuli smo u obilazak broda gdje smo vidjeli u čemu sve uživaju putnici jednog broda za kružna putovanja te ono što je studente najviše zanimalo, prostori zapovjedničkog mosta i strojarnice.

Na mostu nas je dočekao Prvi časnik palube Ivan Dapčić te detaljno opisao rad opreme na mostu i objasnio tehničku strukturu i postupke na mostu. Zatim smo prešli u upravljačku prostoriju strojarnice gdje je grupu preuzeo Drugi časnik stroja Srđan Saltarić i pokazao nam rad na upravljačkoj ploči, te nas proveo kroz strojarnicu i pojasnio rad pojedinih strojeva i uređaja u njoj.

Sljedećih nekoliko sati bili smo zaintrigirani opremom, uređajima i strojevima s kojima smo se susreli, uz puno pitanja iz struke na koje smo dobili odgovore od naših profesora i posade.

Za većinu studenata ovo je bio prvi odlazak na brod ovakvog tipa te smo s AIDEblu izašli s vrijednim iskustvom koje će nam koristiti u nastavku obrazovanja, te ukrcaju na mjesto asistenta stroja koje nas vrlo brzo očekuje.

Theme picker