Teološko-katehetski odjel

Obavijesti

IN MEMORIAM VIKICA VUJICA (1977. – 2020.)

IN MEMORIAM VIKICA VUJICA (1977. – 2020.)

U petak, 8. svibnja 2020. godine, u Zagrebu, u 44. godini života, nenadano je preminula dr. sc. Vikica Vujica. Pogrebni obredi pok. dr. sc. Vikice Vujice održat će se u četvrtak 14. svibnja 2020. godine u 13 sati u Brestovskom (BiH).

Dr. sc. Vikica Vujica rođena je u Kaknju 1977. godine, kao najstarije od troje djece u obitelji Ane i pok. Nikice. Osnovnoškolsko obrazovanje završila je u Brestovskom, a srednjoškolsko u Kiseljaku nakon čega 1996. godine upisuje studij teologije na Visokoj teološkoj školi u Sarajevu, gdje je diplomirala 2002. godine. Nakon završenoga teološkog studija započela je raditi u Katoličkom tjedniku i Srednjoj školi u Kiseljaku. Godine 2004. odlazi na studij u Rim, gdje 2007. godine uspješno završava licencijat iz misiologije pod naslovom Ermeneutica della religione e l'evento del dialogo in Raimon Panikkar. Na Papinskom učilištu Gregoriana 2008. godine upisuje doktorski studij. Godine 2011. vraća se u Sarajevo i radi na Katoličkom bogoslovnom fakultetu kao asistentica na katedri fundamentalne teologije. Od 2016. do 2018. godine bila je zaposlenik Dubrovačke biskupije u Uredu za pastoral braka i obitelji i za informiranje, savjetovanje i posredovanje u pastoralu rastavljenih. U međuvremenu, 28. lipnja 2017. godine obranila je doktorsku disertaciju pod naslovom Misticismo per il dialogo interreligioso: Una proposta attraverso gli studi di Raimon Panikkar e Thomas MertonMisticizam za međureligijski dijalog: prijedlog kroz studij Raimona Panikkara i Thomasa Mertona. U jesen 2018. godine dolazi iz Dubrovnika u Zadar, gdje je u akad. god. 2018./2019. predavala na Teološko-katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru. Od jeseni 2019. godine radi na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, na Odjelu za studentski standard i potporu studentima.

Tužna vijest o smrti dr. sc. Vikice Vujice zatekla nas je u nevjerici. Pok. dr. sc. Vikica Vujica ostavila je trag i na našem Odjelu, kako među djelatnicima tako i među studentima. Ljudski je teško prihvatiti da iznenada ugasne jedan mladi život, ali Božji puti nisu naši puti (Iz 55, 8). Gospodin Isus Krist kaže u evanđelju: Bdijte dakle jer ne znate ni dana ni časa (Mt 25, 13). Vikičina smrt suočila nas je s tom istinom. Unatoč tuzi, ta nas životna činjenica, kao kršćane, poziva duboko promisliti o svakom danu koji nam je darovan, o svakom susretu kojemu svjedočimo, o svakoj riječi koju izgovorimo i svakoj misli koju odlučimo provesti u djelo. Na koncu, sve će nam se uračunati u pravednost ili osudu, ovisno o našem djelovanju. Neka nas iznenadna smrt naše kolegice, profesorice, suradnice i prijateljice potakne na ozbiljno promišljanje sebe i zauzetost u dobru, bez očekivanja ikakve nagrade, pohvale ili časti na ovome svijetu. U uskrsnom smo vremenu, vremenu nade i ozračja Kristove pobjede nad smrću. Molimo dobroga Gospodina za pok. Vikicu, da je nagradi za svako dobro djelo i milosrdno joj oprosti sve grijehe te je privede radostima života vječnoga! Njenoj majci, obitelji, rodbini, prijateljima i svima čije je živote Bog blagoslovio njenim prisustvom u ime svih djelatnika i studenata Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru upućujemo izraze najdublje sućuti, uz molitvu Gospodinu da ih u ovim teškim trenutcima ohrabri i pruži utjehu… Pokoj vječni daruj joj, Gospodine, i svjetlost vječna svjetlila njoj!

Content