Department of Sociology
Konferencija o društvenim vrijednostima kulture – projekt INVENT

Konferencija o društvenim vrijednostima kulture – projekt INVENT

Konferencija s naslovom „Razumijevanje društvenih vrijednosti kulture: prema inkluzivnim i participacijskim europskim kulturnim politikama“ (“Capturing the Societal Values of Culture: Towards Inclusive and Participatory European Cultural Policies“), na kojoj će se predstaviti rezultati prve etape Horizon 2020 projekta INVENT, održat će se u Rotterdamu 23. i 24. rujna 2021. godine.

Prvu sesiju konferencije otvorit će izlaganje mr. sc. Mirko Petrića, s naslovom „Kulturna politika odozdo: EU agenda se susreće s lokalnim kontekstima“ („Cultural “Policy From Below: EU Agenda meets local contexts“). Dr. sc. Željka Zdravković ko-autorica je drugog izlaganja u istoj sesiji, s naslovom „Podrška građana javnom financiranju kulture diljem Europe“ (“Citizens’ Support for Public Funding of Culture across Europe”).

Praćenje izlaganja na konferenciji moguće je preko online platforme, uz prethodnu (besplatnu) registraciju, na sljedećoj poveznici, na kojoj je priložen i program konferencije.

Publikacije s dosadašnjim rezultatima projekta mogu se preuzeti na poveznici.

Više o projektu može se doznati na CORDIS EU Research results i INVENT

Pročitaj više
Konferencija o društvenim vrijednostima kulture – projekt INVENT
Mr. sc. Mirko Petrić izabran za člana odbora ESA za sociologiju kulture

Mr. sc. Mirko Petrić izabran za člana odbora ESA za sociologiju kulture

Mr. sc. Mirko Petrić izabran je za člana odbora istraživačke mreže za Sociologiju kulture Europskog sociološkog društva (ESA RN07), za razdoblje 2021.-2023. Izbori koordinatora i novog odbora održani su 2. rujna 2021., na radnom sastanku istraživačke mreže RN 07 tijekom 15. konferencije Europskog sociološkog društva (European Sociological Association - ESA).
U programu konferencije, održane pod naslovom „Sociološko znanje za alternativne budućnosti“ („Sociological Knowledges for Alternative Futures“), mr. sc. Mirko Petrić bio je suator dvaju izlaganja. 
U programu istraživačke mreže za sociologiju kulture (RN 07), u suautorstvu s Augustinom Deradom, mag. soc., 1. rujna 2021. održao je izlaganje pod nazivom „Eksploratorna istraživanja i kulturna politika: prema razumijevanju odozdo kulture u Hrvatskoj“ (“Exploratory research and cultural policy: Towards a Bottom-up understanding of culture in Croatia”). Izlaganje se temeljilo na empirijskom istraživanju provedenom unutar Horizon 2020. projekta 870691 „Europsko popisivanje društvenih vrijednosti kulture kao osnova inkluzivnih kulturnih politika“ (“European Inventory of Societal Values of Culture as a Basis for Inclusive Cultural Policies” - INVENT).
Drugo izlaganje, u suautorstvu s Augustinom Deradom, mag. soc. i prof. dr. sc. Ingom Tomić-Koludrović, održano je 3. rujna 2021. u programu istraživačke mreže za sociologiju obitelji i intimnih života (RN 13), pod naslovom „Rodna nejednakost i društvena nejednakost: klasna dimenzija podjele kućanskog rada u Hrvatskoj“ (“Gender inequality and social inequality: The class dimension of division of housework in Croatia”). Ovo mješovitometodsko izlaganje temeljilo se na empirijskim istraživanjima provedenim unutar projekta „Relacijski rodni identiteti u Hrvatskoj: modernizacijske i razvojne perspektive - GENMOD“ (HRZZ-IP-2016-06-6010). 
 

Pročitaj više
Mr. sc. Mirko Petrić izabran za člana odbora ESA za sociologiju kulture
Izlaganje na konferenciji Europskog sociološkog društva

Izlaganje na konferenciji Europskog sociološkog društva

Marija Šarić, mag. soc. i izv. prof. dr. sc. Valerija Barada održale su izlaganje pod nazivom „Bi-local labouring of women: low-skilled circular labour migration as employment strategy“ na 15. konferenciji Europskog sociološkog društva „Sociological Knowledges for Alternative Futures“. Izlaganje je održano u okviru sesije Labour mobility ESA-ine istraživačke mreže Work, Employment and Industrial Relations. Konferencija se održavala u Barceloni i na daljinu u razdoblju od 31. 8. – 3. 9. 2021.

Luka Antonina, mag. soc. održao je online izlaganje pod nazivom „Visual Construction of Modernity: The Case of Cinematography of Socialist Yugoslavia" na 15. Konferenciji Europskog sociološkog društva (Barcelona, 31.8.–3.9. 2021.), u okviru sesije „Envisioning, Ensounding, and Enacting Futures through the Arts" ESA-ine istraživačke mreže RN02 - Sociology of the Arts.

 

Pročitaj više
Izlaganje na konferenciji Europskog sociološkog društva
Objavljen članak

Objavljen članak

Pavao Parunov, mag.soc. i izv. prof. dr. sc. Valerija Barada objavili su članak "Rod i seksualnost u obrazovnim institucijama u Hrvatskoj: mogućnosti korištenja queer teorija i kritičke etnografije u sociologiji" u posljednjem broju časopisa Revija za sociologiju. Člankom su predstavljene etnografske spoznaje o procesima marginalizacije queer učenika/ica i studenata/ica u Hrvatskoj te teorijska i metodološka promišljanja istraživanja obrazovne nejednakosti queer osoba u sociologiji.

Članak je dostupan na poveznici

Pročitaj više
Objavljen članak
Okrugli stol o stanovanju u jezgrama povijesnih gradova

Okrugli stol o stanovanju u jezgrama povijesnih gradova

Mr. sc. Mirko Petrić sudjelovao je na okruglom stolu o priuštivosti stanovanja u uvjetima globalne financijalizacije sektora, koji se osobito osvrnuo na stanovanje u jezgrama povijesnih gradova na istočnoj obali Jadrana. Rasprava je održana 17. srpnja 2021. u Šibeniku, u okviru manifestacije Filmska subota na Baroneu.
Razgovoru je prethodila projekcija dokumentarnog filma „Izbačeni“ švedskog redatelja i novinara Fredrika Gerttena, koji pokušava objasniti različite čimbenike koji čine stanovanje jednim od gorućih svjetskih problema.
Okrugli stol je vodila Tea Truta iz Društva arhitekata Split (DAS), a u njemu su sudjelovali Mate Rupić (krajobrazni arhitekt), Tamara Bjažić Klarin (članica Društva arhitekata Šibenik s Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu), Petar Mišura (pročelnik Upravnog odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj u Gradu Šibeniku), te Mirko Petrić (sociolog i viši predavač na Sveučilištu u Zadru).
Razgovoru su nazočili i predstavnici europskih partnera organizatora Tvrđave kulture Šibenik u projektu Connecting Cinemas in Rural Areas (Povezivanje kina u ruralnim područjima), koji se sufinancira iz EU fonda Kreativna Europa.
Više o filmu i temi okruglog stola možete pročitati ovdje.
 

Pročitaj više
Okrugli stol o stanovanju u jezgrama povijesnih gradova
Ljetna škola GUSEGG 2021

Ljetna škola GUSEGG 2021

U okviru međunarodne ljetne škole Sveučilišta u Grazu Seggau 2021. (Graz International Summer School Seggau - GUSEGG 2021), sudjelovalo je više studenata/ica i dva predavača institucionalno povezana s Odjelom za sociologiju Sveučilišta u Zadru.
Program ovogodišnje ljetne škole, pod naslovom „Stabilnost, sigurnost i sreća: Država-društvo-religija“ (Stability, Security and Happiness: State- Society-Religion), zbog pandemijskih je uvjeta održan u hibridnom formatu (dio sudionika/ca u dvorcu Seggau u Austriji, a preostali online), u razdoblju između 4. i 10. srpnja 2021.
U radu šest seminarskih modula sudjelovalo je ukupno 84 studenata/ica, od kojih je četvero bilo sa Sveučilišta u Zadru: asistent i doktorski student Luka Antonina sudjelovao je u radu modula „Sociologija emocija: sreća i nostalgija“ (voditeljica Ao.-Univ. Prof. Dr. Katharina Scherke), doktorska studentica Ema Bašić u radu modula „Mediji, generacije i rod“ (voditelj mr. sc. Mirko Petrić), doktorska studentica Darija Ivošević u radu modula „Stareće muškosti: u potrazi za srećom“ (voditeljica Ao.-Univ. Prof. Dr. Roberta Maierhofer), a studentica diplomske razine Nina Buljan u radu modula „Ekonomska znanost i nejednakosti: BDP i sreća“ (voditelj Professor Luis San Vincente Portes).
Mr. sc. Mirko Petrić održao je 12 kontaktnih sati nastave u okviru modula „„Mediji, generacije i rod“, a doktorski kandidat Augustin Derado 3 sata kontaktne nastave na temu „Relacijski pristup i mješovitometodska istraživanja“, u okviru programa Primijenjenog istraživačkog laboratorija.
Program i druge informacije o ljetnoj školi GUSEGG 2021 možete pronaći ovdje
 

Pročitaj više
Ljetna škola GUSEGG 2021
Ožiljci devedesetih

Ožiljci devedesetih

Doc. dr. sc. Željka Tonković održala je 10. srpnja 2021. izlaganje u suautorstvu sa Sanjom Sekelj, mag. philol. franc. i mag. hist. art. (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb) pod naslovom “From Cultural Narratives to Social Structure: A Qualitative Structural Analysis of the Soros Network in Croatia” na međunarodnoj konferenciji “Scars: Reflections on Art and Society in Central-East Europe in the 1990s” koja se održala 9. i 10. srpnja 2021. u organizaciji Instituta za povijest umjetnost (Zagreb) i  Instituta za suvremenu umjetnost (Zagreb). Konferencija je izvorno organizirana u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, kao popratni program izložbe 90e: Ožiljci u sklopu projekta Rijeka2020: Europska prijestolnica kulture. Konferenciju su financijski podržali Goethe Institut Zagreb, Grad Rijeka, Rijeka2020: Europska prijestolnica kulture. Program konferencije dostupan je ovdje, a knjižica sažetaka može se preuzeti ovdje.

Pročitaj više
Ožiljci devedesetih
Nezavisna kulturna scena kao akter urbanih promjena

Nezavisna kulturna scena kao akter urbanih promjena

Doc. dr. sc. Željka Tonković održala je 9. srpnja 2021. izlaganje u suautorstvu s Hrvojem Pašalićem, mag. soc. pod naslovom “Independent Cultural Scene as an Actor of Changes in the Urban Space: The Example of Zadar” na međunarodnoj konferenciji “KISMIF 2021. Keep It Simple, Make it Fast! DIY Cultures and Global Challenges” (Porto, 7.-10. 7. 2021.) u organizaciji Sveučilišta u Portu. Konferencija se zbog epidemioloških razloga većim dijelom održala online. Program konferencije i knjiga sažetaka dostupni su ovdje.

Pročitaj više
Nezavisna kulturna scena kao akter urbanih promjena
Izlaganje na međunarodnoj konferenciji

Izlaganje na međunarodnoj konferenciji

Doc. dr. sc. Željka Tonković održala je 2. srpnja 2021. izlaganje u suautorstvu sa Sanjom Sekelj, mag. philol. franc. i mag. hist. art. (Institut za povijest umjetnosti) pod naslovom “Structure, culture and agency – the position of Soros’ organizations in the Croatian institutional landscape” na međunarodnoj konferenciji “Historical Networks – Réseaux Historiques – Historische Netzwerke” koja se održala od 30. lipnja do 2. srpnja 2021. u organizaciji Historical Network Research group i Réseaux et Histoire. Sažetak izlaganja i cjeloviti program konferencije dostupni su ovdje

Pročitaj više
Izlaganje na međunarodnoj konferenciji
Kulturni resursi i nastava

Kulturni resursi i nastava

Mr. sc. Mirko Petrić održao je 30. lipnja 2021. predavanje s naslovom „Što su kulturni resursi? Važnost nastave u njihovu stvaranju i održavanju“, u okviru programa Interdisciplinarnoga državnoga stručnog skupa za učitelje i nastavnike hrvatskoga jezika „Zašto je važno otvarati prozore?“. U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, skup je održan 29. i 30. lipnja 2021. preko online platforme, uz sudjelovanje više od 400 učiteljica i nastavnica hrvatskog jezika iz svih hrvatskih regija. 
U skladu s intencijama skupa, kojemu je cilj upoznati nastavnike i nastavnice s novim spoznajama u različitim područjima relevantnim za njihovu djelatnost, u predavanju su iznesena aktualna proturječja povezana s pojmom „kulturnih resursa“ i objašnjene reperkusije promjene prioriteta Europske unije u području kulturne politike. Tematika je dodatno kontekstualizirana u relevantne sociološke i kulturnostudijske rasprave o identitetu. 
Program skupa možete pronaći ovdje, a sažetak predavanja ovdje.

 
 

Pročitaj više
Kulturni resursi i nastava
First1011121315171819Last

Content