Odjel za klasičnu filologiju

Objavljen Zbornik Međunarodnoga znanstvenog skupa „Natales grate numeras?”

Zbornik Međunarodnoga znanstvenog skupa „Natales grate numeras?” urednica Diane Sorić, Linde Mijić i Anite Bartulović donosi radove s istoimenoga znanstvenog skupa održanoga 7. i 8. travnja 2017. u organizaciji Odjela za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru povodom 60. godišnjice osnutka. Od pedeset izloženih radova na skupu u ovome je zborniku objavljeno trinaest radova, i to deset izvornih znanstvenih radova, jedno prethodno priopćenje i dva pregledna znanstvena rada, koji su prošli postupak dvostruke slijepe recenzije. Osam je radova na engleskome i pet na hrvatskome jeziku. Autori su radova istaknuti hrvatski i inozemni znanstvenici iz Hrvatske (Zadar, Pula, Slavonski Brod), SAD-a (Cambridge), Italije (Rim, Milano i Parma), Mađarske (Szeged), BiH (Mostar), Srbije (Beograd), Slovenije (Ljubljana) i Portugala (Faro).

Okupljeni radovi ukazuju na živu interdisciplinarnost unutar širokog područja klasične filologije budući da pokrivaju područja književne interpretacije djela grčke i rimske literature, filozofije, historiografije, jezikoslovlja, arheologije te u većoj mjeri područje novolatinske književnosti, bilo europske ili one hrvatskih autora. Riječ je o znanstveno relevantnim temama i istraživanjima koja prezentiraju važne spoznaje za razumijevanje načina na koje su i književnost i jezik, bilo latinski ili grčki, kao i sveukupna antička tradicija, svojim utjecajem oblikovale kasnije europske kulture.

Zbornik se može kupiti u knjižari Citadela ili elektroničkom poštom na adresi: knjizara@unizd.hr, pismom, telefonom ili telefaksom na adresu/broj:

Sveučilišna knjižara Citadela

Mihovila Pavlinovića 1

23000 Zadar

Tel/Faks: 023/200-755