Odjel za rusistiku

 

KALINJINGRAD — »MJESTO GDJE RUSKI JEZIK SPAJA LJUDE«

U prvom tjednu ljetnog ispitnog roka 2019. četvero studenata Odjela za rusistiku uputilo se u najzapadniji ruski grad — Kalinjingrad — kako bi sudjelovali u finalu VIII. Međunarodne olimpijade ruskoga jezika, književnosti i kulture. Zadarsku rusistiku na Baltiku predstavljale su studentice 2. godine preddiplomskog studija Manuela Jović, Sanja Sinovčić i Maja Žuhović i student 3. godine Domagoj Maslać.

Našu "fantastičnu četvorku", koja je uspješno prošla 1. krug natjecanja on-line, Baltičko federalno sveučilište "E. Kant" pozvalo je uz 60 drugih znalaca i ljubitelja ruskoga jezika iz različitih zemalja ne samo Europe već cijeloga svijeta: Poljske, Estonije, Slovačke, Latvije, Kazahstana, Brazila, Kolumbije, Angole, Konga itd. Broj ovogodišnjih sudionika Olimpijade, uključujući oba kruga natjecanja, premašio je 500 studenata (!). Uistinu, Kalinjingrad je postao "mjesto gdje ruski jezik spaja ljude".

Tema finalnoga natjecanja ove godine bila je pravi izazov: Kazalište! Finalisti su trebali demonstrirati znanje ruskog jezika i također svoje kulturološke kompetencije: upućenost u sferu kazališne umjetnosti, sposobnost pisanja scenarija za predstave i moderiranja podcasta, ispunjavanja križaljki, sastavljanja rječnika i još mnogo toga.

Te više nego složene zadatke zadarski su studenti riješili vrlo uspješno i ostvarili izvanredan uspjeh:
Domagoj Maslać zauzeo je 2. mjesto
ČESTITAMO!

Osim toga, u umjetničkoj nominaciji »Kazališni kritičar« pobjedu je odnijela
Manuela Jović.
BRAVO!

Organizatori Olimpijade pobrinuli su se ne samo za topao doček, zahtjevan natjecateljski dio, dobar smještaj i pravu rusku hranu, nego i bogat kulturni program koji je uključivao ekskurzije po Kalinjingradu uz pratnju volontera, odlazak u obližnji gradić Svjetlogorsk i ugodno druženje s vršnjacima iz cijeloga svijeta.

Sretni i zadovoljni rusisti iz Zadra vratili su se sa snažnim dojmovima o gostoljubivosti domaćina, besprijekornoj organizaciji i odličnom provodu. I naravno, kao šlag na torti, dobili su nagradu od svojih lektora — peticu iz Jezičnih vježbi bez izlaska na ispit. Pravi su srećkovići!

U članku na ruskom su navedene riječi našeg slavodobitnika:

Домагой Маслач, Задар, (Хорватия):
«Калининград — очень красивый город, олимпиада была замечательно организована. Обязательно вернусь!!!».

Eugenija Ćuto