Odjel za germanistiku

Popularizacija znanosti


U popularizaciji znanosti redovito sudjeluju profesori i studenti Odjela za germanistiku prije svega u radionicama i predavanjima u okviru Festivala znanosti koji se svake godine održava u travnju. Studenti u okviru aktivnosti Austrijske knjižnice Dr. Alois Mock redovito priređuju prigodne blagdanske radionice te radionice povodom obilježavanja različitih jubileja za učenike njemačkog jezika u osnovnim i srednjim školama.

2021.

U tjednu od 10. do 15. svibnja 2021. održao se Festival znanosti s temom Kultura znanosti na kojem su sudjelovale studentice Odjela za germanistiku: L. Čivić, G. Čuljak, M. Ćurić, J. Martinović, B. Maškarin, A. Matković, D. Perković, I. Pustahija, N. Šota i M. Šušak. Studentice su pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Anite Pavić Pintarić pripremile i održale niz radionica pod nazivom Kultura komunikacije za učenike njemačkog jezika u osnovnim školama i gimnazijama.

Studentice V. Kurtušić i M. Perica održali su pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Tomislava Zelića prezentaciju pod naslovom „Kultura znanosti i umjetnosti u doba njemačkog Romantizma“ na Festivalu znanosti 2021. godine: „Kultura znanosti“ dana 11. svibnja 2021. godine u Gimnaziji Vladimira Nazora.

U okviru 18. Festivala znanosti 12. svibnja 2021. održane su virtualne prezentacije i okrugli stol na temu „Književnost x kultura x znanost“ na kojem su sudjelovali studenti germanistike (prva, druga i treća godina PDS-a): M. Ćurić, L. Brajković, V. Gudelj, A. Krivokapić, M. Mandić, D. Marijačić, M. Perić, S. Rožić, M. Samardžija, T. Senjak i E. Zubović. Studenti su pod vodstvom doc. dr. sc. Marijane Jeleč promišljali o kulturnoj funkciji književnosti i znanosti o književnosti, te o načinu na koji književnost i znanost štite i prikazuju kulturu.

 

2019.

U tjednu od 8. do 13. travnja 2019. održao se Festival znanosti s temom Boje na kojem su sudjelovale studentice Odjela za germanistiku: L. Čivić, L. Matičević, M. Orkić, E. Pavičić, A. Posarić, I. Radoš, A. Sjauš, A. Stanković, M. Šušak i L. Žinić.
Studentice su pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Anite Pavić Pintarić pripremile i održale niz radionica pod nazivom Boje kroz prizmu jezikoslovlja.

U sklopu Festivala znanosti dvoje studenata Odjela za germanistiku sudjelovali su pod vodstvom dr. sc. Nikoline Miletić u višejezičnoj radionici u OŠ Petar Preradović i Gimnaziji Vladimir Nazor.
 

2018.

Na Festivalu znanosti s temom Znanstvena otkrića sudjelovali su studenti Odjela za germanistiku: Š. Antičić-Lović, E. Bašić, M. Maček, J. Martinović, L. Matičević, T. Nebes, K. Osredečki, A. Posarić, K. Radman-Livaja, I. Radoš, S. Schaule, L. Žinić, M. Čačić, A. Jokovic, K. Sercer i M. Halapa.
Studenti su pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Anite Pavić Pintarić priredili niz radionica za učenike njemačkoga jezika u osnovnim i srednjim školama, te pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Tomislava Zelića radionicu koja se održala u Gradskoj knjižnici u Zadru.

Studenti kolegija „Suvremena austrijska književnost“, studentica A. Nekić i predmetna nastavnica doc. dr. sc. Marijana Jeleč priredili su izložbu pod nazivom 100 godina austrijske književnosti: 1918.-2018. s ciljem upoznavanja šire javnosti s najznačajnijim piscima i djelima austrijske književnosti od raspada Austro-Ugarske monarhije do danas.
 

2017.

Studenti Odjela za germanistiku, V. Capek, A. Čarapina, M. Kamenjaš, M. Katić, M. Miščin, K. Osredečki, L. Planinić, M. Požarina, A. Stanković, J. Ursić, M. Veselčić i L. Žinić, pod vodstvom izv.prof.dr.sc. Anite Pavić Pintarić, sudjelovali su na Festivalu znanosti s nizom jezikoslovnih radionica o kronološkom i meteorološkom vremenu za učenike njemačkoga jezika zadarskih osnovnih i srednjih škola.

Izv. prof. dr. sc. Anita Pavić Pintarić sudjelovala je u dvije radijske emisije Hrvatskog radija 1 pod nazivom Jezik i predrasude u kojima je govorila o jeziku mode i fiktivnoj usmenosti.


2016.

U sklopu Festivala znanosti, od 18. do 24. travnja 2016. studenti Odjela za germanistiku, N. Brala, V. Capek, M. Ćaćić, K. Delač, M. Halapa, M. Kamenjaš, M. Maček, T. Nebes, M. Požarina, M. Sorić, J. Ursić, M. Veselčić i L. Žinić, pod vodstvom doc. dr. sc. Anite Pavić Pintarić, održali su radionice na njemačkome jeziku pod zajedničkim nazivom Umjetnost i jezikoslovlje u osnovnim i srednjim školama.


2015.

Studenti Odjela za germanistiku, M. Bajuk, M. Butković, M. Butum, K. Delač, K. Frljužec, M. Kajić, M. Kamenjaš i M. Perić pod vodstvom doc. dr. sc. Anite Pavić Pintarić osmislili su i razradili radionice pod nazivom: Sunce u frazemima, Sunce i emocije te Sunce u reklamama.


2014.

Jezikoslovne radionice s temom "Valovi" za učenike njemačkog jezika u osnovnim i srednjim školama.