Odjel za sociologiju
Sudjelovanje na sastanku projekta

Sudjelovanje na sastanku projekta

Izv. prof. dr. sc. Karin Doolan i asistent Pavao Parunov, mag. soc., sudjelovali su 24. i 25 siječnja na sastanku projekta IDEA-NET: Expanding the Network of Inclusion, Diversity and Equity and Access practitioners in Higher Education through Institutional Capacity Building, koji se održao na Sveučilištu u Beogradu. Cilj projekta je razviti mrežu aktera u visokom obrazovanju i unaprijediti njihova znanja o uključivanju slabije zastupljenih i društveno ranjivih grupa studenata/ica u institucionalni akademski kontekst. 
Na projektnom sastanku je dogovorena metodologija prikupljanja slučajeva dobrih praksi, a u procesu, uz Sveučilište u Zadru, sudjeluju i drugi partneri projekta: University College Dublin (Irska), Erasmus University Rotterdam i ECHO (Nizozemska), Univerzitet u Beogradu (Srbija), Univerzitet u Ljubljani (Slovenija) i Knowledge Innovation Centre (Malta). Projekt traje do 2025. godine, a financira se u sklopu programa Erasmus+.
 

Pročitaj više
Sudjelovanje na sastanku projekta
Gostujuće predavanje

Gostujuće predavanje

U utorak, 24. 1., Luka Antonina boravio je na Institutu za slavistiku Sveučilišta Karl Franzens u Grazu, gdje je održao gostujuće predavanje na temu izgradnje kolektivnog sjećanja i digitalnog kulturnog nasljeđa na post-jugoslavenskom području, pod naslovom 'Building Collective Memory through Visual and Digital Culture: Discoursive Strategies of Post-Socialist Nostalgia', a u sklopu kolegija 'Ausgewählte slawistische Themen zu Medien – (Post) Yugoslav Cultural Heritage in the Media after 1944', u izvedbi dr. sc. Yvonne Živković.

Pročitaj više
Gostujuće predavanje
Trening - Prostori promjene

Trening - Prostori promjene

U ponedjeljak, 23. 01. 2023. godine u hibridnom je obliku održan trening predstavnika organizacija civilnoga društva, lokalne uprave i znanstveno-istraživačkog tima Odjela za sociologiju pod nazivom "Upoznavanje s rezultatima istraživanja i ispitivanja javnog mnijenja te razmjena stečenih znanja i iskustava". U prvoj su  sesiji treninga Pavao Parunov, Sara Čović i Valerija Barada predstavili rezultate ispitivanja javnog mnijenja i potreba roditelja maloljetne djece (rezultati anketnog istraživanja i fokusnih grupa), dok su u drugoj sesiji Jasna Račić i Blanka Čop predstavile rezultate istraživanja literature o usklađivanju privatnog i poslovnog života. U sklopu treninga održane su još prezentacije istraživanja mjera i pokazatelja za usklađivanje privatnog i poslovnog života na europskoj, nacionalnoj i regionalnoj razini i prezentacija projekta Parents@Work te rasprava o izradi smjernica za javne politike usklađivanja privatnog i poslovnog života. Trening je održan u sklopu projekta "Utjecaj javnih politika na na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - Prostori promjene".

Pročitaj više
Trening - Prostori promjene
Ciklus Javne sociologije

Ciklus Javne sociologije

U četvrtak, 19. siječnja 2023. s početkom u 18 sati, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, održat se javno predavanje izv. prof. dr. sc. Svena Marcelića pod nazivom Zašto treba mijenjati izborne jedinice?.
Nova sezona Javne sociologije u novoj, 2023. godini otvara se zanimljivom i društveno relevantnom temom o situaciji s izbornim jedinicama u Republici Hrvatskoj, o kojoj će govoriti izv. prof. dr. sc. Sven Marcelić sa zadarskog Odjela za sociologiju. U nastavku izlaganja moći ćemo čuti nešto i o alternativnim prijedlozima i mogućim oblicima novih izbornih jedinica.

Pročitaj više
Ciklus Javne sociologije
Objavljena knjiga

Objavljena knjiga

Izv. prof. dr. sc. Željka Tonković i izv. prof. dr. sc. Krešimir Krolo objavili su, u suautorstvu s dr. sc. Anom Žuvelom (Institut za razvoj i međunarodne odnose, Zagreb), knjigu Kultura (bez) zajednice: prema društveno-kulturnom centru u Zadru. Knjiga donosi rezultate kvantitativnih i kvalitativnih istraživanja provedenih u sklopu projekta „ZadrugArt – platforma za suradnju i razvoj nezavisne kulture grada Zadra“, koji je 2018. godine prijavljen na javni poziv „Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“ Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a provodio se u dvogodišnjem razdoblju od studenog 2018. do listopada 2020. Knjiga su objavili Sveučilište u Zadru i Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva. 
 

Pročitaj više
Objavljena knjiga
Objavljen znanstveni rad

Objavljen znanstveni rad

Izv. prof. dr. sc. Željka Tonković i Ema Bašić, mag. soc. (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Područni centar Gospić) objavile su znanstveni rad pod naslovom “It’s actually a job you are married to”. Work Experiences of Tattoo Artists in Croatia, u novom broju časopisa Etnološka tribina. Članak je dostupan preko poveznice.
 

Pročitaj više
Objavljen znanstveni rad
Otvoreni dan sociologije 2022./2023.

Otvoreni dan sociologije 2022./2023.

Odjel za sociologiju 19. i 20. prosinca 2022. godine organizira peti Otvoreni dan sociologije koji će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.
U ponedjeljak, nakon promocije prvostupnika i dodjele pohvala najboljim studentima, slijedi razgovor s Jan Marie Fritz, PH.D. (University of Cincinnati, University of Johannesburg) o karijerama u kliničkoj i primijenjenoj sociologiji. Program prvog dana zaključit će razgovor s alumnijima Kristinom Krstić (Strukovna škola Vice Vlatkovića), Antonellom Kuzmom (@roditeljisasvrhom) i Petrom Sinovčić (Udruga Domine).
Za utorak je najavljeno predstavljanje projekta „Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - prostori promjene” koji pokazuje s kakvim se prilikama u kontekstu rada i skrbi susreću obitelji s maloljetnom djecom u Hrvatskoj. Program će zaokružiti izlaganja izvrsnih diplomskih radova s temama kvalitete života, mentalnog zdravlja u visokom obrazovanju i identiteta djece branitelja Domovinskog rata.
Pozivamo zainteresirane studente i studentice, kao i nastavnike i nastavnice da nam se pridruže.
Program 

Pročitaj više
Otvoreni dan sociologije 2022./2023.
CEEPUS – Nastavna mobilnost

CEEPUS – Nastavna mobilnost

U sklopu CEEPUS mreže “Sociology for Societies – Understanding socio-cultural changes in contemporary society”, asistent, Pavao Parunov, boravio je od 5. do 11. prosinca na Odjelu za sociologiju na Fakultetu za društvene studije pri Masaryk sveučilištu u Brnu. Pavao je na Odjelu ostvario nastavnu mobilnost te je uz mentorstvo doc.dr.sc. Radima Marade sudjelovao u izvedbi nastave na diplomskom studiju sociologije na kolegijima “Current Themes in Sociology” i “Contemporary Cultural Sociology.
 

Pročitaj više
CEEPUS – Nastavna mobilnost
Studentsko sudjelovanje

Studentsko sudjelovanje

Studentice Jelena Žunić i Anja Rudan sudjelovale su u intenzivnom događaju u trajanju od 3 dana od 24. studenog do 26. studenog pod nazivom Otpornost zajednice: Prema izgradnji zajedničke budućnosti, koje se bavilo participativnim praksama zajednice u kontekstu izgradnje tj. spekulacija o budućnosti. Sve aktivnosti odvijale su se na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu. Neki od gostiju radionice bili su Dash N’ Dem (Dash Macdonald i Demitrios Kargotis), dizajnerska “akcijska grupa“ iz Velike Britanije, Ana Jeinić, nezavisna istraživačica u području arhitekture, edukatorica i kuratorica iz Austrije i Bosne i Hercegovine, Sara Božanić, transmedijska dizajnerica, strateg i edukatorica iz Slovenije, Oleg Morović iz prostora za urbanu kulturu Kasarna iz Fažane; Irena Borovina iz društvenog centra udruge Vestigium iz Vrbana te Dinko Peračić i Miranda Veljačić iz Platforme 9.81. Domen Fras s ljubljanske Akademija likovne umjetnosti i dizajna. Cijelom radionicom koordinirali su nastavnici Ivica Mitrović i Oleg Šuran. 

Pročitaj više
Studentsko sudjelovanje
Projekt – mobilnost – poziv za studente/ice

Projekt – mobilnost – poziv za studente/ice

Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru, Odsjek za ekonomiju Sveučilišta u Barceloni te Institut za europske urbane studije Sveučilišta Bauhaus u Weimaru surađuju na Erasmus+ BIP (Blended Intensive Program) projektu o municipalističkim pokretima, odnosno pokretima usmjerenima na jačanje lokalne razine upravljanja zajednicama.
Municipalistički se pokreti zalažu da se odluke o važnim pitanjima za zajednicu donose u samim tim zajednicama te da ti procesi odlučivanja budu inkluzivni na način da obuhvaćaju što više aktera iz zajednice. Srž municipalističkih pokreta čini ideal upravljanja „odozdo“, od strane „običnih“ ljudi.
U okviru projekta 5 studenata/ica Odjela za sociologiju, koji studiraju na diplomskoj razini studija, sudjelovat će tijekom ljetnog semestra 2022./2023. godine u on-line susretima s kolegama/icama iz Barcelone i Weimara, a koji će biti posvećeni teoriji i praksi municipalističkih pokreta. Dodatno, u periodu od 30. 04. 2023. do 12. 05. 2023., ti će studenti s kolegama iz Barcelone i Weimara provesti istraživanje manjeg opsega o municipalističkim inicijativama u Zagrebu. Provedeno istraživanje može biti i sastavni dio diplomskog rada.

Za sudjelovanje u projektu dodjeljuje se 5 ECTS boda, a troškovi sudjelovanja u projektu pokriveni su projektnim sredstvima. Bodovi se upisuju u dopunsku ispravu o diplomi.
Pozivamo studentice i studente da se prijave za sudjelovanje u projektu.

Pročitaj više
Projekt – mobilnost – poziv za studente/ice
First45679111213Last

Content