OBAVIJESTI

ODGODA NASTAVE - 14. listopada 2019

U utorak, 15. listopada 2019., Lovro Sučić, prof. zbog bolesti neće održati nastavu iz kolegija "Španjolski jezik V" i "Književno prevođenje".

O nadoknadi će studenti biti obaviješteni preko Odjelnih mrežnih stranica.

 
MIGRACIJSKI GLASOVI: MEDITERANSKO JEDINSTVO U RAZNOLIKOSTI - 11. listopada 2019

U organizaciji Hrvatskog P.E.N. centra i Sveučilišta u Zadru (Odjela za talijanistiku, Odjela za francuske i frankofonske studije te Odjela za hispanistiku i iberske studije) u Zadru će se od 10. do 13. listopada 2019. održati međunarodna konferencija „Migracijski glasovi: mediteransko jedinstvo u raznolikosti“. Ova će višednevna znanstveno-umjetnička manifestacija uz niz izlaganja na teme vezane za migracije, transkulturnu suradnju i dijalog na prostoru Mediterana (viđene iz optika raznih znanstvenih i umjetničkih disciplina) ponuditi i književne programe namijenjene široj publici. Radni jezici susreta bit će hrvatski, engleski, francuski, talijanski i španjolski.

Organizacijski odbor konferencije: Sibila Petlevski, Tomica Bajsić, Sylvestre Clancier, Iva Grgić-Maroević, Vanda Mikšić, Mario Županović.
U sklopu događaja, održava se sastanak Mediteranske mreže Međunarodnoga
P.E.N.-a s aktualnom temom: „Mediteran i migracijska kriza“. Više od jednoga desetljeća prije krize kojoj sada svjedočimo, upravo je Hrvatski centar P.E.N.-a bio jedan od glavnih inicijatora osnivanja mreže za suradnju mediteranskih centara na polju kulture i ljudskih prava.
Osim znanstvenog dijela programa koji se održava na Sveučilištu u Zadru (Stari
kampus, Obala kralja Petra Krešimira IV, 2), organizirani su i paneli s književnim čitanjima
Sudionici: Alix Parodi, Antonio Della Rocca, Çiler Ilhan, Edina Spahić Sagolj, Edvard Kovač, Eran Tzelgov, Françoise Coulmin, Guy Mathieu, Hilà Lahav, Hori Takeaki, Ifigenija Simonovič, Iva Grgić Maroević, Ivana Ustamujić, Jérôme Amimer, Martine Lancelot, Nadežda Čačinovič, Pau Sanchis Ferrer, Sibila Petlevski, Sigal Ben-Yair, Sylvestre Clancier, Tanja Tuma, Tomica Bajsić, Tone Peršak, Tonko Maroević, Tziona Shamay, Vanda Mikšić.

 
OBAVIJEST STUDENTIMA - 2. listopada 2019

SV Odjela na svojoj 1. 10. 2019. donijelo je odluku da se na preddiplomskom studiju španjolskog jezika i književnosti ne odobrava dodatni (5.) ispitni rok u akad. god. 2018./2019.

 
POČETAK NASTAVE - Nastavničke kompetencije - 1. listopada 2019

Nastava iz kolegija Usvajanje španjolskog kao stranog jezika počinje u četvrtak, 10. listopada 2019. u 8:30, učionica 202.

Za sva pitanja molimo studente da se obrate prof. Špadić na pspadic@unizd.hr  

 
PROMJENA RASPOREDA - prof. STJEPOVIĆ - 1. listopada 2019

Nastava kod prof. Stjepovića održavat će se po sljedećem rasporedu:

Španjolska književnost I - petkom u 10 u dvorani 202
Književni seminar - petkom u 12 u dvorani 136
Hispanske književnosti V - petkom u 14 u dvorani 136

 
PROMJENE RASPOREDA - prof. SUČIĆ - 30. rujna 2019

​Nastava kod prof. Sučića održavat će se prema izmijenjenom rasporedu: 

UTORAK

- 8:00 - Španjolski jezik V (202)

- 10:00 - Književno prevođenje (202)

SRIJEDA

- 8:00 - Španjolski jezik I (202)

 
BASKIJSKI JEZIK - 30. rujna 2019

Nastava iz baskijskog jezika održavat će se u Iberskoj knjižnici i počinje u srijedu, 9. listopada 2019. prema sljedećem rasporedu: 

17:00 Baskijski jezik III 

18:30 Baskijski jezik I

Za sva pitanja molimo studente da se obrate prof. Vuletiću na nvuletic@unizd.hr 

 
UPIS IZBORNIH KOLEGIJA - 19. rujna 2019

Upute za upis izbornih kolegija dostupne su na sljedećoj poveznici

 
OBAVIJEST - ISPITI KOD PROF. ŽUPANOVIĆA - 18. rujna 2019

4. ispitni rok iz kolegija KIC 1. i KIC 2. održat će se u utorak, 24. 9. 2019.  U 10 h u uredu nastavnika, umjesto u srijedu, 25. 9. 2019.

 
OBAVIJEST - PARCIJALA - 17. rujna 2019

Zamolbe za parcijalni upis predmeta iz više godine predaju se u tajništvo Odjela od 24. rujna do 7. listopada 2019. godine. Obrasci zamolbe mogu se preuzeti na stranicama Odjela ili u tajništvu. Molimo studente da poštuju rokove predaje zamolbi za parcijalni upis.

 
POZIV VOLONTERIMA - 16. rujna 2019

Mole se studenti voljni volontiranja na  međunarodnoj konferenciji „Migracijski glasovi: Mediteransko jedinstvo u raznolikosti“ koja će se održati u Zadru će se od 10. do 13. listopada 2019.  u suorganizaciji Odjela za hispanistiku i iberske studije da se odazovu pozivu za volontiranje. Studenti će biti oslobođeni obveza za vrijeme volontiranja, a aktivnost će im se upisati u dodatnu ispravu.

Zainteresirani studenti mogu se javiti pročelniku Odjela na mzupanovic@unizd.hr

 
OBAVIJEST - ISPITI IZ SINTAKSE - 2. rujna 2019

Ispiti iz Sintakse u jesenskom ispitnom roku održat će se u isto vrijeme i u istom terminu kako je predviđeno u rasporedu, u dvorani 143.

 
OBAVIJEST ZA BRUCOŠE - 15. srpnja 2019

Info-letak za brucoše objavljen je na stranicama Sveučilišta. Molimo brucoše da redovno prate obavijesti na stranicama Upisi

 
ZNANSTVENA PRODUKTIVNOST ODJELA - 27. lipnja 2019

Doc. dr. sc. Mario Županović objavio je znanstveni rad Ambiguity of the Trauma Narrative in Claudia Llosa's The Milk of Sorrow u WOS časopisu Interdisciplinary Description of Complex Systems.

 
OBAVIJEST - ISPITI KOD PROF. STJEPOVIĆA - 21. lipnja 2019

Svi ispiti kod prof. Stjepovića u ljetnom i jesenskom ispitnom roku održavat će se u dvorani 202 (umjesto u dvorani 136).

 
XIII. DANI IBERSKIH JEZIKA I KULTURA - 6. svibnja 2019

XII JORNADAS DE LENGUAS Y CULTURAS IBÉRICAS

Dani iberskih jezika i kultura središnja su kulturna manifestacija Odjela za hispanistiku i iberske studije starija i od samog odjela, koja je u svojoj bogatoj povijesti ugostila brojne stručnjake za iberske jezike i kulture. Već trinaestu godinu zaredom na Sveučilištu u Zadru gostuju brojni strani profesori, pjesnici, glazbenici i umjetnici, a na najmlađem odjelu Sveučilišta imate prilike čuti gotovo sve iberske jezike.

Ovogodišnji Dani otvaraju se recitalom iberske poezije 6. svibnja 2019. u Indie Baru, a uokviruju ih čak dva koncerta, sjajnog studentskog benda La Banda na otvorenju i galjeških glazbenika Gabri Dakidarría & García MC u petak, 10. svibnja 2019.

Na XIII. danima gostuje šest gostujućih profesora s pet stranih sveučilišta: Verona, Leipzig, Alcalá de Henares, Burgos i Sveučilište Complutense u Madridu. Matteo de Beni sa Sveučilišta u Veroni govorit će o neologizmima i posuđenicama u suvremenom španjolskom jeziku, Carsten Sinner sa Sveučilišta u Leipzigu o jezičnim varijetetima, njegov kolega Unai Lauzirika Amias o dijalektologiji, baskijskom jeziku, književnosti i filmu. Sa Sveučilišta u Burgosu stiže nam Ana María Aguilar López koja se bavi aplikacijama za učenje stranog jezika, Manuel Martí Sánchez sa Sveučilišta Alcalá podučit će nas frazeološkim konstrukcijama, a Concepción Maldonado sa Sveučilišta Complutense, urednica slavnog rječnika Clave, za koji je predgovor napisao Gabriel García Márquez, otkrit će nam kako je rječnik nastao i čemu nas je sve naučio.

Maite Coll Mariné, lektorica Instituta Ramon Llull, govorit će o katalonskim piscima 30.-tih godina prošlog stoljeća, a lektor Xunta de Galicije, Alejandro Martínez Vicente, o kolokacijama u galješkom i španjolskom jeziku.

Posebna je poslastica intenzivni šestosatni tečaj baskijskog jezika koji će održati Unai Lauzirika Amias i predavanje baskijskog pjesnika Rikarda Arregija o suvremenoj baskijskoj poeziji.

Ne propustite XIII. dane iberskih jezika i kultura, čujte uživo i od izvornih govornika kako zvuče španjolski, galješki, katalonski i baskijski jezik!

Pratite nas i na Facebooku

 
NOVO RADNO VRIJEME KNJIŽNICE - 13. ožujka 2019

Obavještavamo studente da je Iberska knjižnica otvorena svakim radnim danom od 12 do 15 sati. Za korištenje knjižnice za izvannastavne aktivnosti (radionice, projekti i dr.) kontaktirajte knjižničara Nikicu Gardijana na ngardijan@unizd.hr. 

 
CIKLUS ŠPANJOLSKOG FILMA - 7. ožujka 2019

Ciklus španjolskog filma koji zajedno organiziraju Odjel za hispanistiku i iberske studije/Sveučilište u Zadru, Veleposlanstvo Španjolske u Zagrebu i Koncertni ured Zadar namijenjen je studentima i široj javnosti i predstavlja prvi javni ciklus španjolskog filma u Zadru. Kako na Sveučilištu u Zadru od 2018. godine samostalno djeluje Odjel za hispanistiku i iberske studije i kako na studijima koje izvodi Odjel gotovo 150 studenata studira španjolski jezik i književnost, činilo se sasvim razložno predstaviti i dio španjolske kulture kroz program pod nazivom Ciklus španjolskog filma. Cilj programa je kroz pet termina i pet filmova upoznati javnost s klasicima španjolske kinematografije poput Luisa Buñuela, Luisa Garcíe Berlange i Juana Antonia Bardema. Filmovi iz ciklusa se s iznimkom Viridiane rijetko nalaze na programima kinoteka, a riječ je o vrlo važnim naslovima, ne samo za španjolsku kulturu već i za vrednovanje španjolske kulture za vrijeme frankističkog režima. Kroz pet žanrova: dramu, melodramu, crnu komediju, psihološki film i animirani film, predstavljaju se i vodeće tendencije španjolskih autora/redatelja: neorealizam, novi val, nadrealizam, egzistencijalizam i magični realizam. Kako je riječ o filmovima koji posjeduju i povijesnu i estetsku važnost, a ne samo komercijalnu i zabavnu, cilj Ciklusa je i upoznavanje i poučavanje publike putem filmskih klasika, što se u vremenu općeg konzumerizma čini neophodnim za očuvanje kulturne i umjetničke vrijednosti filma kao medija. 

Studenti će ulaznice dobiti na nastavi. Pratite nas na Facebooku.

 

STUDENTSKI INFO

MERLIN - sustav za e-učenje

OBRAZAC - PARCIJALA - redovni studenti

OBRAZAC - PARCIJALA - izvanredni studenti

Raspored nastave u zimskom semestru akad. god. 2019./2020.

Raspored je podložan promjenama. Molimo studente da redovno prate obavijesti.

Raspored nastave u ljetnom semestru akad. god. 2019./2020.

ISPITNI ROKOVI

Ispitni su rokovi podložni promjenama. Rokovi za vezane kolegije iz zimskog semestra redovni su ispitni rokovi. Za redovne rokove za završni ispit konzultirati raspored ispitnih rokova.


Odluka o ispitnim rokovima i vezanim kolegijima na Odjelu za hispanistiku i iberske studije

Redovni ispitni rokovi u akad. god. 2019./2020. - DS

Redovni ispitni rokovi u akad. god. 2019./2020. - PDS

Izvanredni i apsolventski ispitni rokovi u akad. god. 2019./2020.

Rezultati ispita i kolokvija