Sveučilišna knjižnica

Poziv na predavanje o pismu i epistolarnoj formi novije hrvatske književnosti (Zadar čita 2018.)

Poziv na predavanje o pismu i epistolarnoj formi novije hrvatske književnosti (Zadar čita 2018.)

U sklopu manifestacije Zadar čita Sveučilišna knjižnica, ogranak Novi kampus u suradnji s Odsjekom za hrvatski jezik i književnost organizira predavanje izv. prof. dr. sc. Kornelije Kuvač-Levačić o pismu kao književnom obliku čiji korijeni sežu još u antičko doba, od poznatih poslanica i epistula.

U okviru pisma kao zadane teme ovogodišnjeg Zadra čita kratko ćemo se podsjetiti najpoznatije svjetske korespondencije koja je utjecala na razvoj epistolarnih oblika u fikcionalnim tekstovima i time odredila kasniji status žanra poznatog pod nazivom epistolarna proza. U svjetskoj književnosti razdoblje velike popularnosti epistolarne proze nastupa u drugoj polovici 18. st., dok je u hrvatskoj književnosti ono vidljivo tek u drugoj polovici 19. st. Upoznat ćemo se s razvojem toga žanra u 19. i 20. stoljeću te kako on danas, u 21. stoljeću korespondira s tekstovima recentne proze u kojima pismo zamjenjuju kraći elektronički oblici: sms-ovi ili mailovi.

U drugom dijelu studenti Odsjeka za hrvatski jezik i književnost pročitat će nekoliko odabranih tekstova iz svih predmetnih razdoblja hrvatske književnosti.

Predavanje će se održati u četvrtak, 15. ožujka 2018. u Sveučilišnoj knjižnici, ogranak Novi kampus s početkom u 15h.

Ostala događanja u okviru manifestacije Zadar čita čiji je organizator Gradska knjižnica Zadar možete naći na ovoj poveznici.