Sveučilišna knjižnica

Razgovor doc. dr. sc. Ivon, izv. prof. dr. sc. Kuvač Levačić i doc. dr. sc. Vrcić Mataija o Šumi Striborovoj u svijetu današnjeg čitatelja u okviru manifestacije „Zadar čita“

Razgovor doc. dr. sc. Ivon, izv. prof. dr. sc. Kuvač Levačić i doc. dr. sc. Vrcić Mataija o Šumi Striborovoj u svijetu današnjeg čitatelja u okviru manifestacije „Zadar čita“
Sveučilišna knjižnica poziva vas na razgovor u sklopu manifestacije „Zadar čita“. U razgovoru će sudjelovati znanstvenice doc. dr. sc. Katarina Ivon, izv. prof. dr. sc. Kornelija Kuvač Levačić i doc. dr. sc. Sanja Vrcić Mataija koje će s različitih aspekata govoriti o Ivani Brlić- Mažuranić čiji tekstovi i danas privlače pozornost čitatelja u Hrvatskoj i u svijetu. Univerzalno značenje njezinih slojevitih priča traži aktualizaciju i interpretaciju u skladu sa suvremenim vremenom. Razgovor će moderirati knjižničarka Zrinka Džoić.
Znanstvenice bajku iščitavaju s nekoliko književno-teorijskih motrišta te interpretiraju motiv putovanja kao temeljnu narativnu matricu realiziranu kroz odnos različitih semantičkih polja u Pričama. Osim dominantnih istraživanja pretkršćanskog mitološkog sloja, osobitosti autoričinog stila i poetike, njezine se priče iščitavaju i kroz istraživanje književnog konstrukta osobnog i kolektivnog identiteta, poglavito upisivanjem iskustva žene prvih desetljeća 20. stoljeća unutar kojega I.B. Mažuranić naglašeno obrađuje temu majčinstva. Narativna struktura Šume Striborove nudi zanimljiva opreku dvaju semantičkih polja karakterističnih za bajkovitu naraciju, označenu oprekom kuća – šuma, pritom podržavajući misao o nepropusnosti dvaju prostora, ali i odbacujući crno-bijelu atribuciju paralelnih prostornih svjetova. Također, moguće je govoriti i o interkulturalnim aspektima djela Ivane Brlić-Mažuranić, kao i o međuodnosu tradicionalnog i suvremenog značenja s naglaskom na položaj žene.
Razgovor će služiti kao poticaj za raspravu o aktualizaciji cjelokupnog opusa Ivane Brlić-Mažuranić te popularizaciji teme široj čitateljskoj publici.
Razgovor će se održati 25. travnja 2017. godine u Središnjoj čitaonici Sveučilišne knjižnice Sveučilišta u Zadru u 13h.
Veselimo se vašem dolasku!

Sveučilišna knjižnica