Department of Sociology

Osuda ograničavanja akademskih sloboda i autonomije znanstvenog djelovanja sociologa i sociologinja u Hrvatskoj

Osuda ograničavanja akademskih sloboda i autonomije znanstvenog djelovanja sociologa i sociologinja u Hrvatskoj

Pridružujemo se članicama i članovima akademske zajednice u Hrvatskoj koji su odbacili i osudili zahtjev o pokretanju postupka pred Etičkim povjerenstvom Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu protiv zaposlenica/ka tog fakulteta dr. sc. Antonije Petričušić, Mateje Čehulić i dr. sc. Daria Čepe, zbog tvrdnji iznesenih u članku "Gaining Political Power by Utilizing Opportunity Structures: An Analysis of the Conservative Religious-Political Movement in Croatia“, objavljenom u časopisu Politička misao, br. 54 (4), 2017.


Smatramo da u hrvatskom javnom prostoru općenito, kao i u znanstvenim i akademskim raspravama, mora postojati prostor za analitičke i kritičke uvide i spoznaje o svim društvenim fenomenima.


Akademska sloboda u definiranju tema, istraživanju i objavljivanju znanstvenih nalaza temelj je znanstvenog rada u demokratskim društvima.
 

Rasprava o kvaliteti i utemeljenosti zaključaka pojedinih autora/ica iznesenih u znanstvenim člancima treba se odvijati ponajprije akademskim kanalima znanstvene komunikacije, a ako izađe izvan njih ne bi smjela biti obilježena neprimjerenim pritiscima i zahtjevima za etičkim i disciplinskim postupanjima prema autorima/cama navodno spornih članaka.
 


Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru

doc. dr. sc. Valerija Barada, pročelnica
prof. dr. sc. Jadranka Čačić-Kumpes, zamjenica pročelnice

prof. dr. sc. Saša Božić
dr. sc. Dražen Cepić
mr. sc. Ratko Čorić
izv. prof. dr. sc. Karin Doolan
prof. dr. sc. Biljana Kašić
prof. dr. sc. Vjeran Katunarić
doc. dr. sc. Krešimir Krolo
doc. dr. sc. Sven Marcelić
mr. sc. Mirko Petrić
dr. sc. Ivan Puzek
mr. sc. Nensi Segarić
Marija Šarić, mag. soc.
doc. dr. sc. Željka Tonković
doc. dr. sc. Željka Zdravković

Content