Studentsko savjetovalište - UNIZD

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Dana 2. prosinca povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (3. 12.) u organizaciji Studentskog savjetovališta održana je radionica „Upoznavanje hrvatskog znakovnog jezika“ te predavanje „Down sindrom: pogled stručnjaka i majke“. Program se odvijao u prostorima novog kampusa Sveučilišta u Zadru.

Nakon pozdravmog govora  voditeljice savjetovališta prof. dr.sc. Mire Klarin i prigodnih riječi  prorektorice prof. dr. sc.Ivanke Stričević prisutnima se kratko obratila voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Maja Kolega. Ona je informirala sudionike radionice o mogućnostima mobilnosti za studente i osoblje s invaliditetom u okviru programa Erasmus+.

Mnogobrojne zainteresirane studente s osnovama hrvatskoga znakovnog jezika upoznala je Ivana Birsa učiteljica edukator-rehabilitator. Predavačica je iznijela svoje iskustvo učenja i korištenja znakovnog jezika u komunikaciji s gluhim osobama i u radu s djecom s teškoćama u razvoju. Tijekom radionice studenti su učili slova jednoručne abecede i uvježbavali riječi prema različitim položajima šake te su na kraju uz voditeljicu ispričali duhovitu kratku priču na znakovnom jeziku. Vidljivo zadovoljni održanom radionicom mnogi su iskazali interes za daljnjim učenjem znakovnog jezika.

 U ranom poslijepodnevnom terminu u prepunoj dvorani održano je predavanje o Down sindromu. Predavačice su bile Tina Colić, učiteljica edukator-rehabilitator i Klaudija Millin, majka osobe s Down sindromom. Tina Colić dala je stručni prikaz karakteristika osoba s Down sindromom, naglasivši važnost individualnog pristupa u podršci razvoju svake osobe. Prezentirala je suvremenu opremu i metode rada u OŠ Voštarnica i izlaganje potkrijepila kratkim i zanimljivim filmskim materijalom. Klaudija Milin ispričala je iskustvo školovanja, odgoja i obiteljskog pružanja podrške sada odraslom sinu Juri koji je kao osoba s Down sindromom postigao zapažen sportski uspjeh i uključen je u svijet rada. Odgovarajući iz srca na pitanja publike potakla je studente na prihvaćanje i pružanje podrške osobama s invaliditetom kako bi ostvarili svoj puni potencijal.

Za uvećan prikaz kliknite na željenu fotografiju..