Odjel za rusistiku

U organizaciji Odsjeka za ruski jezik i književnosti i studentskog projekta Ruski dani, 1. lipnja 2012. održana je promocija knjige Ruski bardi: popularno u poeziji Bulata Okudžave i Vladimira Vysockog autorice Danijele Lugarić Vukas s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Autorica je u sklopu promocije održala istoimeno predavanje.
 

danijela.jpg

 

"Knjiga Danijele Lugarić prva je cjelovita studija u nas o fenomenu kantautorske poezije Bulata Okudžave i Vladimira Vysockoga. Za sovjetsku i rusku kulturu književnost je uvijek značila više od sebe same. Pjesništvo je bilo umjetnička, ali i društvena, ideološka i politička institucija. Popularnu poeziju ruskih barda Danijela Lugarić promatra kao fenomen otvaranja ruskoga društva koji je pridonio napuštanju socrealističkoga kanona i slomu monolitnosti.

Okudžava je, afirmiravši u osjetljivim godinama nakon Drugoga svjetskog rata i Stalinove smrti 1953. mali Arbat i stvorivši pjesničke junake poput Van'ke Morozova i papirnatoga vojnika, učinio jedan od najodlučnijih raskida s kompromitiranom kulturom socrealizma, nakon kojega ništa u sovjetskoj ruskoj kulturi više nije bilo isto. Toga su stjegonošu novoga, intimnog pravca u sovjetskoj ruskoj kulturi slijedili brojni naraštaji mladih pjesnika od 70-ih godina naovamo, a njegov je utjecaj ostavio vidljiv trag i u stvaralaštvu kantautora izvan sovjetskih granica, medu ostalim i u pjesmama Arsena Dedića.

Premda je od Vysockijeve smrti prošlo više od trideset godina, on i u suvremenosti živi u ruskome kulturnom prostoru, o čemu svjedoči i činjenica da njegov grob u Moskvi, kao i grob Jima Morrisona u Parizu ili Elvisa Presleya u Memphisu, redovito posjećuju poklonici iz različitih dijelova svijeta. Osim što se o njemu snimaju dokumentarni filmovi, različiti zaljubljenici u njegov promukli glas te glumačku i pjesničku karizmu posvećuju mu studije i monografije. Vladimir Vysockij je zaista - nakon što je zapadnjačku trijadu sex, droga i rock 'n roll odigrao na ruski način (ženske, vodka, tri akorda) - bio jedan od posljednjih brandova ruske sovjetske kulture.

Znanstveno utemeljena i istodobno esejistički zaigrana, usidrena u kulturološkoj analizi teksta, knjiga Danijele Lugarić pruža jedinstven pogled u svijet prvih zvijezda popularne kulture iz doba kasnoga sovjetskog socijalizma, pa će se čitatelji moći informirati o nedavnoj kulturnoj povijesti, ali i uživati u poeziji iskonske snage i umjetničke vrijednosti."

dan1.jpg
dan2.jpg
dan3.jpg
fotografije Adrijana Vidić