Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

Obilježavanje Svjetskog dana mora

Obilježavanje Svjetskog dana mora

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mora 2017, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru u suradnji s udrugama Aurelia, Društvo istraživača mora 20000 milja, Eko Zadar i Eko Zrmanja te RK Sv. Roko, Gradskom knjižnicom Zadar i PP Telašćica održava niz aktivnosti na području Zadarske županije. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mora je “Naša mora, naša budućnost”. Organizatori se pridružuju stotinama drugih organizacija i milijunima ljudi diljem svijeta koji prepoznaju ovaj poseban dan za shvaćanje važnosti mora i djelovanja na području njegove zaštite. Naše aktivnosti usmjerit će se na upoznavanje široke publike, od najmlađih to odraslih, sa životom u moru, povezanosti rijeka i mora te ulogom mora u životu svakog čovjeka.

Svjetski dan mora prepoznat je i od strane UN-a te je se od 2008. g. obilježava svake godine 08. lipnja. Ovaj dan poziva na zaštitu mora tijekom cijele godine. Od 2002. g. organizacija The Ocean Project organizira i promovira ovaj dan u suradnji s mrežom različitih organizacija u više od 100 država. Svjetski dan mora povezuje škole, vrtiće, sveučilišta, institute, akvarije, muzeje, poslovni sektor, pomorstvo, nevladine organzacije, turizam i rekreaciju.

Obilježavanje Svjetskog dana mora u Zadru održava se s ciljem promocije važnosti i uloge mora među ljudima bez obzira žive li na moru ili udaljeni od njega. Naša budućnost zaista ovisi o moru, bilo da se radi o kisiku bez kojeg ne možemo živjeti, hrani iz mora ili vodi koju pijemo. 

Raspored obilježavanja svjetksog dana mora u Zadru možete pronaći ovdje.

 

Svjetski dan mora

 

Svjetski dan mora koordinira The Ocean Project koji unaprjeđuje i potiče zaštitu mora u suradnji s mrežom partnera koji uključuju preko 2000 akvarija, zooloških vrtova, muzeja, udruženja mladih te ostalih obrazovnih organizacija i organizacija za zaštitu mora diljem svijeta. Preko 100 država bilo je uključeno u obilježavanje Svjetskog dana mora 2016.g. Za više informacija posjetite: www.worldoceansday.org