Predavanje "Teorija brojeva i kriptografija"

Predavanje "Teorija brojeva i kriptografija"

U petak, 23. listopada 2015. u 18.00 sati u Multimedijalnoj dvorani na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru, Franje Tuđmana 24i, održat će se predavanje akademika Andreja Dujelle s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod naslovom "Teorija brojeva i kriptografija".

Ljudi su od davnina željeli sigurno komunicirati, ali su bili svjesni da njihove poruke često putuju nesigurnim komunikacijskim kanalima. Iako su se kroz stoljeća načini prenošenja poruka uvelike promijenili, osnovni problem je ostao isti, a to je kako onemogućiti onoga tko može nadzirati kanal kojim se prenosi poruka da dozna njezin sadržaj. Načinima rješavanja ovog problema bavi se znanstvena disciplina koja se naziva kriptografija. Metode koje su se najčešće tijekom povijesti koristile za šifriranje poruka bile su zamjena (supstitucija) i premještanje (transpozicija) osnovnih elemenata teksta (slova, blokova slova, bitova). Kombinaciju ovih dviju metoda susrećemo i danas u modernijim simetričnim kriptosustavima. Asimetrični kriptosustavi ili kriptosustavi s javnim ključem pojavili su se tek 70-ih godina 20. stoljeća. Kod njih se za šifriranje koriste funkcije koje su "jednosmjerne" (one se računaju lako, ali njihov inverz vrlo teško). To znači da funkcija za šifriranje može biti javna, dok samo funkcija za dešifriranje mora biti tajna. U konstrukciji jednosmjernih funkcija koriste se "teški" matematički problemi koji uglavnom potječu iz algoritamske teorije brojeva, kao što su faktorizacija velikih prirodnih brojeva te logaritmiranje u nekim konačnim grupama.
U ovom predavanju prikazat će se neke starinske i neke moderne metode za šifriranje. Spomenut će se pojmovi i algoritmi iz teorije brojeva koji su relevantni za realizaciju kriptosustava s javnim ključem.

Više informacija možete pronaći ovdje.
Pročitaj više
Predavanje "Teorija brojeva i kriptografija"
Obrana sinopsisa disertacije - Mirko RAŠIĆ

Obrana sinopsisa disertacije - Mirko RAŠIĆ

U utorak 20. listopada 2015. godine u Rektoratu Sveučilišta u Zadru (M. Pavlinovića 1, dvorana u prizemlju), s početkom u 12.00 sati, Mirko RAŠIĆ, mag. archeol., javno brani sinopsis disertacije pod naslovom Rimsko nalazište na Gračinama kod Ljubuškog; Istraživanja 1977.-1980. pred stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Mirjana Sanader, doc. dr. sc. Igor Borzić i prof. dr. sc. Miroslav Glavičić.
Pročitaj više
Obrana sinopsisa disertacije - Mirko RAŠIĆ
Znanstveni skup Novigrad nekad i sad

Znanstveni skup Novigrad nekad i sad

Zavod za povijesne znanosti u Zadru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Sveučilište u Zadru, Matica hrvatska i Općina Novigrad priređuju znanstveni skup Novigrad nekad i sad. Znanstveni skup održat će se u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru 16. listopada 2015. i u crkvi sv. Kate u Novigradu 17. listopada 2015.
Na znanstvenom skupu razmatrat će se brojne teme iz prirodnoga, humanističkoga, društvenog, biotehničkog i interdisciplinarnog područja o Novigradu, koji je između ostaloga i zahvaljujući svojem iznimno povoljnom geografskom smještaju kroz mnoga povijesna razdoblja imao važnu ulogu. S obzirom na to, na znanstvenom skupu sudjelovat će znanstvenici s brojnih hrvatskih znanstvenih ustanova, koji će razmjenom najnovijih znanstvenih spoznaja dati prilog potpunijem razumijevanju uloge Novigrada u zadarskoj regiji kao poveznici primorskoga i kontinentalnoga dijela Hrvatske.
Program skupa možete preuzeti ovdje
Pročitaj više
Znanstveni skup Novigrad nekad i sad
Međunarodna studentska konferencija o podvodnoj arheologiji ANNONA 2015.

Međunarodna studentska konferencija o podvodnoj arheologiji ANNONA 2015.

Pozivamo studente preddiplomskih, diplomskih i doktorskih studija te sve zainteresirane pojedince na sudjelovanje u Međunarodnoj studentskoj konferenciji o podvodnoj arheologiji, koja će se pod nazivom ANNONA 2015. održati na Sveučilištu u Zadru od 13. do 15. studenoga 2015.
Potporu konferenciji pružili su znanstvenici s dugogodišnjim iskustvom u podvodnim arheološkim istraživanjima, dr. sc. Irena Radić Rossi (Sveučilište u Zadru), dr. sc. Giulia Boetto (CNRS – University Aix-Marseille) i dr. sc. Jens Auer (University of Southern Denmark).
Teme ove konferencije su
a) Pomorska trgovina kroz povijesna razdoblja;
b) Brodovi i brodski tereti;
c) Lučke instalacije i
d) Novi rezultati podvodnih arheoloških istraživanja u svijetu.
Molimo Vas da sažetak izlaganja, dužine od 200 riječi, pošaljete na adresu annona.zadar@gmail.com. Predviđeno trajanje priopćenja je 20 minuta, od čega 5 minuta otpada na raspravu. Radove je moguće prijaviti individualno ili u suautorstvu, pri čemu je potrebno izdvojiti ključne riječi te navesti korištene izvore. Prijavnicu možete preuzeti i ispuniti ovdje.
Pročitaj više
Međunarodna studentska konferencija o podvodnoj arheologiji ANNONA 2015.
Projekt "Akademija regionalnog razvoja i fondova Europske unije"

Projekt "Akademija regionalnog razvoja i fondova Europske unije"

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije nastavlja s projektom „Akademija regionalnog razvoja i fondova Europske unije“ čiji je glavni cilja informiranje studentske populacije o svim aspektima korištenja EU fondova.
Projekt je namijenjen studentskim udrugama koje slobodno djeluju na visokom učilištu, kao i drugim neformalnim grupama studenata.
Javni poziv za sudjelovanje u projektu te prijavni obrazac objavljen je na internetskim stranicama Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr i https://razvoj.gov.hr te traje od 23. rujna do 15. listopada 2015. godine.
Dopis Ministarstva možete vidjeti ovdje.
Javni poziv možete vidjeti ovdje.
Pročitaj više
Projekt "Akademija regionalnog razvoja i fondova Europske unije"
First354355356357359361362363Last