Javna sociologija - prvo predavanje

Javna sociologija - prvo predavanje

Odjel za sociologiju već četvrtu akademsku godinu organizira ciklus javnih predavanja i tribina u Gradskoj knjižnici Zadar. Prvo predavanje u sklopu ovogodišnjeg ciklusa održat će prof. dr. sc. Dragutin Lalović (umirovljeni profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu). Predavanje pod naslovom „Stari i novi fašizam“ održat će se u utorak, 27. listopada u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar s početkom u 18 sati.

Dragutin Lalović: „Stari i novi fašizam“
Diljem Europe prisustvujemo spektakularnom usponu radikalne ili ekstremne desnice, kao pokreta koji otvoreno i agresivno negira temeljne vrednote liberalizma i demokracije. Premda je ekstremna desnica šarolika, zajedničke su joj značajke šovinistički nacionalizam, kult nasilja, autoritarnost, ksenofobija, rasizam, mržnja prema imigrantima i izbjeglicama, eurofobija, islamofobija i antikomunizam. Je li u tome smeđem valu riječ upravo o novom fašizmu, kao ideologiji i pokretu, a ne o prolaznoj ekstremističkoj patologiji? Na tu se spoznajnu dvojbu može odgovoriti samo teorijski odgovornim suočavanjem s klasičnim likom fašizma. Takvo suočavanje podrazumijeva odbacivanje zdravorazumske samorazumljivosti (sve je jasno, može se biti samo za ili protiv), a prije svega preispitivanje ideološkog poistovjećivanja fašizma s nacizmom, u tzv. „nacifašizmu“. Zaključno: bez primjerenog poimanja (novog) fašizma nema niti može biti smislenoga i djelotvornog (novog) antifašizma.
Pročitaj više
Javna sociologija - prvo predavanje
Predavanja dr. sc. Miryam Bar-Matthews

Predavanja dr. sc. Miryam Bar-Matthews

Pozivamo Vas na predavanja koja će održati dr. sc. Miryam Bar-Matthews (Geological Survey of Israel) u organizaciji Odjela za geografiju i European Association of Geochemistry. Predavanja će biti održana u Novom kampusu (multimedijska dvorana, br. 117) prema sljedećem rasporedu:
- Petak, 30. listopada 2015. u 11.00 h: „Speleothems as paleoclimate indicators”
- Ponedjeljak, 2. studenog 2015. u 17.00 h: „Water availability in Middle East and North Africa and the connection to human dispersal: insights from speleothems research”

Dr. sc. Miryam Bar-Matthews na Sveučilištu u Zadru gostuje u okviru programa „Distinguished Lecture Program“ Europskog geokemijskog društva http://www.eag.eu.com/education/dlp/ te će održati dva predavanja namijenjena ne samo studentima geografije već i široj znanstvenoj javnosti koja proučava promjene u okolišu i njihov utjecaj na ljudske aktivnost i društvene procese.
Pročitaj više
Predavanja dr. sc. Miryam Bar-Matthews
Poziv na audiciju

Poziv na audiciju

Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Zadru traži muške glasove. Svi zainteresirani mogu doći na redovite probe koje se održavaju ponedjeljkom i utorkom od 17,00 sati do 19,00 sati u prostoriji 103 u Novom kampusu.
Pročitaj više
Poziv na audiciju
Otvoren znanstveni skup "Novigrad nekad i sad"

Otvoren znanstveni skup "Novigrad nekad i sad"

Danas, 16. listopada 2015. godine u 9,30 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru otvoren je znanstveni skup Novigrad nekad i sad.
Pozdravne govore u ime svojih ustanova uputili su: član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, načelnik općine Novigrad Joso Klapan, dipl. vet., pročelnik Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra Radovan Dunatov, prof., pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadrske županije Ivan Šimunić, prof., član predsjedništva ogranka Matice hrvatske u Zadru prof. dr. sc. Josip Lisac, upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU Zadar dr. sc. Tado Oršolić i prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić.
Nakon pozdravnih govora skup je započeo sa svojim programom.
Pročitaj više
Otvoren znanstveni skup "Novigrad nekad i sad"
12345