Predstavljanje projekata učenika osnovnih škola u sklopu EU-CONEXUS Međunarodnog natjecanja "Misli pametno, kreiraj zeleno" (Think Smart Create Green)

Predstavljanje projekata učenika osnovnih škola u sklopu EU-CONEXUS Međunarodnog natjecanja "Misli pametno, kreiraj zeleno" (Think Smart Create Green)

Pozivamo vas da u srijedu, 21. travnja 2021. godine s početkom u 15.00 sati, na platformi Zoom pratite program predstavljanja projekata učenika osnovnih škola Zadarske županije u sklopu EU-CONEXUS Međunarodnog natjecanja učenika Misli pametno, kreiraj zeleno / Think Smart Create Green. Natjecanje organizira Sveučilište u Zadru kao član alijanse Europskih sveučilišta EU-CONEXUS (Europsko sveučilište za pametno i održivo upravljanje urbanim obalnim prostorima/ European University for Smart Urban Coastal Sustainability).

U sklopu natjecanja timovi sastavljeni od četiri učenika i jednog nastavnika na engleskom su jeziku pripremili materijale i izlaganja o odabranoj temi iz područja održivog upravljanja obalnim područjima. Timovi su podijeljeni u dvije dobne skupine. Učenici u dobnoj skupini od 13 i 14 godina mogli su izraditi poster s opisom glavnih obilježja održivoga grada koristeći crteže ili ispričati priču fotografijama o održivom morskom turizmu i ekonomiji, dok su učenici u dobi od 14 i 15 godina trebali snimiti kratki video sa stanovnicima obalnih područja u kojemu se govori o kvaliteti života uz more (s naglaskom na održivost) ili osmisliti pametni kontejner za odlaganje otpada za svoju školu.

Među prijavljenim radovima iz više osnovnih škola Zadarske županije, povjerenstvo sastavljeno od predstavnika studenata i nastavnika Sveučilišta u Zadru kao i vanjskih suradnika - stručnjaka u području pametnog i održivog upravljanja urbanim obalnim prostorima, izabralo je jedanaest radova za javno izlaganje. Nakon predstavljanja virtualnim putem, povjerenstvo će nominirati po jedan tim za svaku skupinu za sudjelovanje na finalnom EU-CONEXUS međunarodnom natjecanju. Timovi pobjednici nacionalnog natjecanja predstavit će svoje projekte pred međunarodnim povjerenstvom 27. travnja 2021.

Međunarodno EU-CONEXUS natjecanje Misli pametno, kreiraj zeleno / Think Smart, Create Green pokrenuto je s ciljem uključivanja mladih u aktivnosti usmjerene ka podizanju svijesti o izazovima s kojima se suočavaju urbanizirana obalna područja u Europi, kao i o važnosti poznavanja načela održivosti i važnosti održivog razvoja za zajednicu u kojoj žive. Pod sloganom „donesi pametne odluke danas za održivo sutra“, učenici su bili pozvani da u radovima podijele svoje ideje i snove o budućnosti njihovih gradova. Uz kreativni rad na osmišljavanju pametnih i održivih rješenja, sudjelovanje u natjecanju omogućuje učenicima i neprocjenjivo multikulturalno iskustvo, usavršavanje kompetencija iz engleskog jezika kao i razvoj vještina 21. stoljeća.

Predstavljanje možete pratiti na poveznici:

https://zoom.us/j/98791055244?pwd=YWt5L0c0V0F0a0pVS3FhNStaNXVGZz09

Meeting ID: 987 9105 5244

Passcode: 685376

Program