Objavljen udžbenik "Vještina plovidbe: navigacija svjetskim morima u doba velikih geografskih otkrića" autora Milorada Pavića

Nova izdanja Sveučilišta u Zadru

Objavljen udžbenik "Vještina plovidbe: navigacija svjetskim morima u doba velikih geografskih otkrića" autora Milorada Pavića

Knjiga Vještina plovidbe: navigacija svjetskim morima u doba velikih geografskih otkrića opisuje jedno specifično razdoblje u razvoju svjetske povijesti i povijesti pomorstva. Riječ je o razdoblju u kojemu je Europa, iz dotad periferne uloge, zahvatila u prostranstvo mora i otvorila se svijetu te u njemu sve više zadobivala vodeću ulogu. To isto razdoblje vrijeme je svekolikog sazrijevanja europskog društva, nakon kojega Europa postaje spremna nositi se s novostečenom ulogom u Svijetu. Opisom brojnih istraživačkih ekspedicija više i manje poznatih pomoraca koje su se u osvit novog doba, pod paskom vladara i kreditora, otpravljali u nepoznato u potrazi za blagom, pustolovinama i otkrićima novih kontinenata, ne iscrpljuje se tadašnji svijet pomorskih ekspedicija. U pozadini tih pothvata stajali su napori generacija i generacija pomoraca i brodograditelja prije njih, ali isto tako brojnih geografa, matematičara i astronoma, koji su svojom kreativnošću i inovativnošću na području pomorske navigacije stvarali uvjete i omogućavali da do takvih poduhvata dođe. 
Knjiga Vještina plovidbe sagledava problem navigacije i s njome u svezi velika geografska otkrića na sustavan i cjelovit način te nastoji pružiti odgovore na različita pitanja koja proizlaze iz ove kompleksne teme. Pomorac je u artikulaciji svog odnosa s morem i na moru, u potpuno novim okolnostima, morao upotrijebiti sve svoje znanje kako bi ondje mogao opstati. On more nikad neće moći ukrotiti, ali će mu se pokušati maksimalno prilagoditi. Upravo taj proces njegove prilagodbe moru čini vještinu plovidbe "živim organizmom", koji se neprestano mijenja i usavršava, i koji je u određenom reciprocitetu s njegovim rezultatima. Stoga je jedan od glavnih ciljeva ove knjige uočavanje suodnosa vještine plovidbe s velikim geografskim otkrićima.
Knjiga, odnosno udžbenik, Vještina plovidbe: navigacija svjetskim morima u doba velikih geografskih otkrića namijenjen je u prvom redu studentima, ali i svim ostalima koje zanima ovo razdoblje svjetske povijesti.