Gostujuće predavanje suvremenog umjetnika Đorđa Jandrića

Gostujuće predavanje suvremenog umjetnika Đorđa Jandrića

Na Odjelu za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru će se održati predavanje suvremenog umjetnika Đorđa Jandrića. Predavanje će se održati u sklopu kolegija Antropologija umjetnosti u petak, 20. prosinca 2019. g. na Novom kampusu u učionici 125 s početkom u 10 sati.

 

Red. prof. art. Đorđe Jandrić ovom će prilikom govoriti o samostalnoj izložbi naziva Hrpa Anastazija koju je u siječnju prošle godine postavio u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Riječ je o još jednoj u nizu prostornih instalacija koje Jandrić postavlja već dvadesetak godina, a povezuje ih fenomen 'hrpe'. Ova riječka izložba nastavlja se na autorovu intervenciju na zidu crkve sv. Stošije u Zadru. Tamo je 2001. godine objesio četiri ogromna brodska bokobrana, a isti takvi su bili postavljeni u riječkome muzeju.

Đorđe Jandrić rođen je 1956. u Zadru. Upisao je studij arhitekture na Sveučilištu u Zagrebu koji prekida 1978. kada na Akademiji likovnih umjetnosti upisuje Nastavnički odjel te studij povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Diplomirao je 1985. i stekao zvanje profesora likovnog odgoja i likovnih umjetnosti. Od 1981. redovito izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za svoje je radove nagrađivan. Autor je više kazališnih, televizijskih i filmskih scenografija te jednog kratkometražnog eksperimentalnog filma. Član je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika u Zagrebu te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Radi kao redovni profesor na Katedri za kiparstvo Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.