Millenium stih – poetski maraton RIJEČI IZNAD SVEGA (27. i 28. 9. 2019.)

Millenium stih – poetski maraton RIJEČI IZNAD SVEGA (27. i 28. 9. 2019.)

Pod pokroviteljstvom Zadarske županije, Turističke zajednice Grada Zadra i Sveučilišta u Zadru projekt Millenium stih – poetski maraton RIJEČI IZNAD SVEGA održava se u Zadru ove godine treći put. Cilj projekta je popularizacija poetske umjetničke riječi, ali i osvješćivanje cjelokupne javnosti o činjenici da je poetska riječ važan segment života. Prve godine na manifestaciji je sudjelovalo oko 120 pjesnika različitih uzrasta, prošle godine sudjelovalo je u programima „maratona“ gotovo 300 sudionika, a i ove godine program nastavlja rasti.

I ove je godine program sastavljen od tri dijela. U prvom dijelu učenici osnovnih i srednjih škola iz Zadra i Zadarske županije čitaju svoju poeziju i poeziju za djecu.

Za Sveučilište u Zadru najvažniji je drugi dio programa, pod nazivom Poezija u prijevodu, za koji su odgovorni studenti i profesori filoloških studija našega sveučilišta. Oni uz svoje prijevode poetskih tekstova uvijek progovaraju i o važnim trenucima hrvatske prijevodne povijesti. Dok je prošle godine poseban naglasak bio stavljen na pedesetu obljetnicu hrvatskoga prijevoda Biblije iz 1968., ove će se godine obilježiti obljetnice rođenja Jure Kaštelana (1919.) i Gustava Krkleca (1899.) te godišnjica smrti Nikole Milićevića (1999.), između ostalog značajnih prevoditelja poezije. Kao poseban gost večeri prošle je godine na manifestaciji sudjelovao Nikša Eterović koji je predstavio svoj projekt Apoteka poezije, dok će ove godine u ovom dijelu programa gost biti mladi zadarski pjesnik, prozaik i farmaceut Frane Herenda. Glazbenu potporu osigurali su Marino Perović, Renato Krizman i Tomislav Pehar.

Treći dio programa veliki je maraton na kojemu će svoje pjesme čitati preko 90 pjesnika iz Hrvatske i inozemstva. U programu uvijek sudjeluju i kantautori – pjesnici koji svoju poetsku riječ usklađuju s glazbom, a među njima je i naš dugogodišnji nastavnik Emil Šprljan.

Mozaik-forma poetskog maratona pokazala se dobrom formulom. Sve dobne skupine imaju priliku iskazati svoju kreaciju na svoj način te dati maratonu neki svoj poseban pečat. Na taj način manifestacija se obraća različitoj publici i nije zatvorena sama u sebe, a posebno znanstveno-stručnu komponentu ugrađuje u manifestaciju upravo Sveučilište u Zadru. Kao prošle i pretprošle i ove će se godine nakon manifestacije tiskati zajednička zbirka svih pročitanih pjesama, ali i prijevodi naših studenata i nastavnika. Svi ljubitelji poezije dobrodošli su u Sv. Donatu!