Interdisciplinarna ljetna škola arhitekture i urbanizma ZADAR 2020

Interdisciplinarna ljetna škola arhitekture i urbanizma ZADAR 2020

Na Sveučilištu u Zadru od 24. do 30. kolovoza 2018. godine održat će se Interdisciplinarna ljetna škola – Zadar 2020. Nastala je suradnjom Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, uz podršku Društva arhitekata Zadra. Otvaranje ljetne škole i uvodna predavanja održat će se dana 25. kolovoza 2018. godine u 9:00 sati u prostorima Code Huba (Studentski dom Sveučilišta u Zadru, Franje Tuđmana 24d).

Praktični rad ljetne škole odvija se tijekom četiriju godina na području Grada Zadra i Zadarske županije u okviru arhitektonsko-urbanističkih radionica, odnosno interdisciplinarne ljetne škole. Prva radionica, koja je održana 2016. godine, tematski je bila određena nazivom „Susret s vrtnim gradom“ (odnos grada i njegovog ruralnog zaleđa) – ruralno-urbani kontinuum Zadar / Ravni kotari. Prošlogodišnja radionica bavila se temom „Javni prostori Grada Zadra – tradicija i suvremene potrebe“. Radionice su rezultirale iznimno kvalitetnim radovima objavljenim u dvjema knjižicama studentskih radova.

Posebnost je ove ljetne škole upravo njezina interdisciplinarnost. Studenti različitih studijskih programa zajedno promišljaju o čovjeku u prostoru, a kroz nove ideje i drugačiji pristup istim temama i problemima u prostoru doprinose kvalitetnijem planiranju prostora i realizaciji tih planova. Tako će teorija i praksa, uz iskustva i znanja studenata različitih područja, biti veliki izazov i novo iskustvo u razumijevanju i drugačijem sagledavanju prostora te rješavanju problema s kojima se susreću stanovnici otokā i njihovi posjetitelji.

Ovogodišnja ljetna škola nosi se s jednim od najvećih izazova naše zemlje, a to je izoliranost i usporeni razvoj otoka i njihovo zaostajanje u ekonomskom i društvenom smislu (bez obzira na sve komparativne prednosti kojima raspolažu). Neki otoci zadarskog arhipelaga administrativno pripadaju Gradu Zadru i njegov su sastavni dio – to su Molat, Ist, Mali Iž, Veli Iž, Olib, Premuda, Rava i Silba. Interdisciplinarna ljetna škola arhitekture i urbanizma trebala bi pokrenuti svijest o transformaciji postojećeg sustava i propitivanje novih odnosa Grada i otokā bez obzira na administrativnu pripadnost. Također, ljetna škola usmjerena je k potrebi uređenja postojećih sadržaja i planiranja novih, kako bi gospodarska održivost prostora utjecala i na dvije ostale sastavnice – na ekološku i društvenu održivost prostora. Potenciraju se s jedne strane teme tradicije i identiteta, a s druge novi modeli inovativnog i doživljajnog turizma.

Interdisciplinarni timovi studenata (arhitekti, urbanisti, dizajneri, studenti turizma, sociolozi, geografi, psiholozi, povjesničari umjetnosti, etnolozi, antropolozi itd.) predložit će projekte različitih mjerila i tema koji bi pridonijeli razvoju otoka i poboljšanju kvalitete života na njima. Predstavljanje studentskih radova održat će se u četvrtak 30. kolovoza 2018. godine od 11:00 do 13:00 sati u prostorima Code Huba (Studentski dom Sveučilišta u Zadru, Franje Tuđmana 24d). Slobodno nam se pridružite.

Program