Najavljen potpis Sporazuma Sveučilišta u Zadru i Nacionalnoga transportnog univerziteta iz Kijeva

Najavljen potpis Sporazuma Sveučilišta u Zadru i Nacionalnoga transportnog univerziteta iz Kijeva

Odnosi Ukrajine i Hrvatske u prvim desetljećima neovisnosti stalno su bili prijateljski, a mogu biti još i bolji kada se razmijene znanstvene spoznaje i udruže snage u projektima koji će tražiti veliki broj stručnjaka različitih profesija, istaknuto je na današnjem susretu u Rektoratu Sveučilišta u Zadru, gdje je rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican zajedno s prorektorima prof. dr. sc. Nedjeljkom Balić Nižić i izv. prof. dr. sc. Slavenom Zjalićem te pročelnicom Odjela za kroatistiku i slavistiku doc. dr. sc. Sanjom Knežević primila rektora Nacionalnoga transportnog univerziteta iz Kijeva dr. Mykolu Dmytrychenka, dr. Oresta Klympusha, otpravnika poslova Ukrajine u Republici Hrvatskoj Jaroslava Simonova te počasnoga konzula u Hrvatskoj Nikolu Malića.

Rektorica Vican ukratko je predstavila Sveučilište u Zadru, ustanovu s najdužom tradicijom obrazovanja na prostoru jugoistočne Europe, koja je danas strukturirana kao integrirano sveučilište s 27 odjela.

Rektor NTU-a rekao je da dva naroda imaju blisku povijest i zajedničko podrijetlo, zbog čega moraju napraviti novi iskorak u povezivanju među institucijama. Ovo sveučilište tako nudi suradnju u brojnim poljima, a specijaliziralo se za prometnu infrastrukturu, mostove, tunele, aviotehnologiju i povezane smjerove kao menadžment, financije, carine...

- NTU svake godine prima oko 1000 gostujućih studenata, najviše iz Kine i država bivšega SSSR-a, ali malo s područja jugoistočne Europe. Potpisom sporazuma želimo otvoriti mogućnost da u Kijev ili u naše koledže na Karpatima u okviru programa Erasmus+ dođu i zadarski studenti, rekao je Dmytrychenko.

Orest Klympush, profesor na Sveučilištu, prvi ukrajinski ministar prometa i diplomat koji je obnašao veleposlaničke dužnosti u više zemalja, opisao je svoje dosadašnje susrete s hrvatskim ministrima i diplomatima, ali i ponudio konkretne mogućnosti suradnje.

Rektorica Vican rekla je da se trenutačno promišljaju strategije za sljedeće desetljeće, odnosno razdoblje do 2030. godine. U njima će se stvari postavljati problemski, s više zemalja i institucija koje će raditi na jednom problemu. Druga je smjernica multidisciplinarnost, kojom se mogu oplemeniti proučavanja različitih djelatnosti.

Kao jednu od stvari u kojoj Hrvatska može učiti od Ukrajine istaknula je patentiranje te je pozvala goste da sljedeći put pozovu stručnjake iz toga polja kako bi djelatnicima zadarskoga sveučilišta prenijeli svoja iskustva. Rektor Dmytrychenko na kraju je pozvao rektoricu da zajedno sa svojim suradnicima posjeti Kijev kako bi se upoznala s tamošnjim sveučilištem.