Potpisan Ugovor o suradnji Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Seulu

Potpisan Ugovor o suradnji Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Seulu

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican i rektor Sveučilišta u Seulu dr. Yunhi Won potpisali su u četvrtak, 21. lipnja 2018. g., sporazum o suradnji ovih dviju institucija. Tim činom u Rektoratu zadarskoga sveučilišta formalizirana je suradnja koje je počela prije nekoliko godina, kada su u Centru za strane jezike organizirana predavanja iz korejskoga jezika. Zadarski studenti odsad će moći sudjelovati u programu razmjene studenata za proljeće i jesen i ljetnom programu Sveučilišta u Seulu, a svi oni koji tamo dođu preko programa razmjene oslobođeni su plaćanja školarine, smještaja i ulaznica za različita kulturna događanja.

- Sveučilište u Zadru baštini dugu tradiciju poučavanja, još od 1396. godine, kada je u Zadru osnovan Universitas Iadertina. Danas smo mi malo, moderno sveučilište koje je otvoreno za cijeli svijet. Često smo čitali o korejskim inovacijama, svemu što ste napravili u tranziciji, bit će nam čast učiti od Vas – rekla je rektorica Vican gostima, rektoru seulskoga sveučilišta, prorektoru dr. Se Hyun Ahnu, voditelju osoblja Ureda rektora Keunjoo Leeju te voditeljici međunarodne suradnje Eunhwi Shin. Uz rektoricu goste su dočekali prorektorica za znanost i informacijsku infrastrukturu prof. dr. sc. Ivanka Stričević te voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Maja Kolega.

Sveučilište u Seulu osnovano je prije točno 100 godina kao Poljoprivredni fakultet. Kako djeluje u velikom gradu, brojni odjeli posvećeni su urbanom razvoju, prostornom planiranju, arhitekturi, ekologiji, održivom razvoju... Jedan od odjela čak i nosi ime Institut urbanih znanosti.

- Kao i zadarsko sveučilište, otvoreni smo za suradnju s cijelim svijetom. Imamo 280 partnera u 53 države, a s još 300 imamo ugovore o razmjeni studenata. Vjerujem da će i zadarski studenti pridonijeti našoj raznolikosti i bogatstvu – rekla je Shin, vodeći zanimljivu prezentaciju o jednom od najboljih sveučilišta u Južnoj Koreji, koje je i na listi pedesetak najboljih u cijeloj Aziji. Prostorna udaljenost u globalnom svijetu nije prepreka suradnji, pa čak ni kada iznosi preko 8500 kilometara, kao u ovom slučaju.

Nakon završetka prezentacija pristupilo se potpisivanju ugovora i razmjeni darova, a s obje strane izražena je želja za još jačom suradnjom dvaju sveučilišta u budućnosti.

Fotogalerija