Sveučilište u Zadru sudjeluje u Millenium stih – poetski maraton "RIJEČI IZNAD SVEGA"

Sveučilište u Zadru sudjeluje  u Millenium stih – poetski maraton "RIJEČI IZNAD SVEGA"

U subotu, 30. rujna 2017. profesori i studenti Sveučilišta u Zadru sudjeluju u projektu Millenium stih – poetski maraton RIJEČI IZNAD SVEGA koji pod pokroviteljstvom Zadarske županije, Turističke zajednice grada Zadra i Sveučilišta u Zadru organizira udruga književnih stvaralaca „Riječi iznad svega“.

Cilj ovoga projekta je, između ostalog, popularizacija poetske umjetničke riječi, ali i osvješćivanje cjelokupne javnosti na činjenicu da, suprotno mnogim pokazateljima koji utvrđuju pad u recepciji književnosti, ipak postoji velik broj ljudi kojima je poetska riječ važan segment života. Na manifestaciju se prijavilo oko 120 pjesnika različitih uzrasta što jasno potvrđuje važnost umjetničke poetske riječi u svim životnih dobima.

Program je podijeljen na tri dijela. U prvom dijelu učenici osnovnih i srednjih škola iz Zadra i Zadarske županije čitaju svoju poeziju i poeziju za djecu, ističući potrebu poticanja i njegovanja razvoja umjetničke riječi od najranijeg uzrasta. U drugom dijelu studenti i profesori Sveučilišta u Zadru čitaju poeziju na stranim jezicima te prijevode tih pjesama na hrvatski, podsjećajući na činjenicu da većinu svjetske poezije čitamo u prijevodu te na potrebu da i dalje njegujemo i obrazujemo vrsne prevoditelje. Ovaj dio projekta direktno je povezan s našim studijima filologije na kojima se posebna pozornost pridaje upravo prevođenju kao iznimno važnom segmentu ljudske djelatnosti. Poseban gost ovoga dijela programa je akademik Tonko Maroević, i sam vrsni pjesnik i prevoditelj. Posljednji dio večeri, njezin vrhunac, predstavlja niz od 73 pjesnika od kojih svaki čita po jednu svoju pjesmu.

U programu sudjeluju i zanimljivi glazbeni gosti.

Nakon samog „maratona“ predviđeno je i tiskanje zbirke pročitanih pjesama u kojoj će se naći i prvi prijevodi poezije studenata našega Sveučilišta.