Proslava Dana Sveučilišta u Zadru 2015.

Proslava Dana Sveučilišta u Zadru 2015.

Uz predstavnike hrvatskih i inozemnih visokoškolskih ustanova i predstavnike Sveučilišta u Zadru, kao i uz gradonačelnike i načelnike gradova i općina u Zadarskoj županiji, predstavnike sudova u Zadru, djelatnike u lokalnoj samoupravi i gospodarstvu, predstavnike institucija iz područja znanosti, obrazovanja i kulture te predstavnike političkoga, policijskoga, vojnoga, javnoga i vjerskoga života svečanom sjednicom u srijedu, 25. ožujka, obilježena je 619. zadarska akademska godina i 13. obljetnica obnovljenoga Sveučilišta u Zadru.

Obilježavanje Dana Sveučilišta započelo je u 9 sati misom u Sv. Dimitriju koju je predvodio nadbiskup zadarski mons. dr. Želimir Puljić, a nastavilo se u 11 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta.

Gradonačelnik grada Zadra Božidar Kalmeta kazao je da zadarsko sveučilište daje intelektualnu snagu i znanje bez kojih je nemoguće zamisliti život grada te ima nešto što druga sveučilišta nemaju, a to je tradicija.

Župan Stipe Zrilić podsjetio je kako je Dan Sveučilišta prigoda u kojoj se ističu najbolji, a na poseban je način želio čestitati studentima, kojima je poželio da i dalje nastave učiti i raditi u svojoj domovini.

Predsjednik Rektorskoga zbora Republike Hrvatske i rektor Sveučilišta u Rijeci, profesor doktor Pero Lučin uz čestitke povodom Dana Sveučilišta kazao je da je Sveučilište u Zadru centar znanja koji je ključan za zajednicu.

Mnogi koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati svečanosti uputili su čestitke, a među njima i  predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja je pozdravila članove Sveučilišta sa željom da i dalje uspješno pridonose razvoju i napretku hrvatske akademske zajednice.

Rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić istaknuo je da je u prigodama kao što je ova običaj ukazati na najznačajnija postignuća u protekloj godini. Dosljedna razvojna politika najvažnije je obilježje Sveučilišta u Zadru i usprkos dubokoj gospodarskoj krizi Sveučilište gaji identitet razvoja. Sveučilište je organiziralo više međunarodnih znanstvenih skupova; objavljene su brojne znanstvene monografije, sveučilišni udžbenici i zbornici radova; tiskano je jedanaest znanstvenih časopisa. Međunarodna vidljivost i prepoznatljivost Sveučilišta sve je veća, o čemu svjedoči rast broja radova objavljenih u časopisima indeksiranim u vodećim svjetskim referentnim bazama i priznanja koja u inozemstvu dobivaju pojedini znanstvenici Sveučilišta.

Rektor je ovim riječima završio svoj prigodni govor.

''Danas, drage kolege, gosti, prijatelji i studenti, ostajemo u svojim izvorima osnivanja – istinoljubivosti, vrijednosti koja određuje znanstvenu praksu; suradnji – internoj, lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj, jer nas ona čini jakima; odgovornosti – jer nas ona čini postojanima. Stojimo i gradimo na najvažnijem temelju – akademskoj slobodi.''

Na svečanoj sjednici uručene su godišnje rektorove nagrade zaslužnim pojedincima i ustanovama za poseban doprinos suradnji sa Sveučilištem u Zadru. Nagradu su dobili prof. dr. sc Valentin Pryanichnikov za suradnju sa Sveučilištem u Zadru i konstrukciju robota za podvodne radove, prof. dr. Borna Fὕrst Bjeliš za doprinos radu Odjela za geografiju od njegova utemeljenja i gradonačelnik grada Benkovca Branko Kutija zbog pomoći pri podizanju poljoprivrednog dobra Baštica.

Nagradu za izuzetna studentska športska dostignuća dobile su ženska i muška ekipa Studentskoga športskog košarkaškog kluba Sveučilišta u Zadru.

Godišnja rektorova nagrada najuspješnijim studentima dodijeljena je Katarini Batur, Martini Brzici, Marinu Dujmoviću, Ireni Jurković i Marku Stijiću.

Godišnja rektorova nagrada zaslužnim djelatnicima uručena je prof. Stipi Živaljiću, doc. dr. sc. Tomislavu Frleti, prof. dr. sc. Pavlu Mikiću i  prof. dr. sc. Nikici Uglešiću.

U glazbenome dijelu nastupali su sveučilišni a cappella sastav AKA Crescendo, mezosopranistica Ivanica Vunić i pijanistica Blanka Aždajić Medić.

Fotogalerija