Knjiga o povijesti hrvatske usmene književnosti

Knjiga o povijesti hrvatske usmene književnosti

U organizaciji Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru u Svečanoj dvorani održano je predstavljanje knjige ''Povijest hrvatske usmene književnosti'' prof. dr. sc. Stipe Botice.

U ovoj knjizi autor daje cjelovit prikaz hrvatske usmene književnosti na osnovi  zapisa koji su bili ukomponirani u pisane književne, obredne, pravne i druge spise.

O knjizi su govorili prof. dr. sc. Josip Lisac, prof. dr. sc. Vanda Babić te sam autor prof. dr. sc. Stipe Botica. Pjesme je interpretirao prof. Ivica Antić.

Predstavljajući knjigu prof. dr. sc. Josip Lisac kazao je kako usmena i pisana književnost mogu slobodno ići ''ruku pod ruku''.

Ova knjiga je važno djelo teorije književnosti, a za prof. Boticu usmena književnost funkcionira kao umjetnički fenomen, istaknula je prof. dr. sc. Vanda Babić.  

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti  je na svečanoj sjednici istaknutim pojedincima dodijelila nagrade HAZU-a za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća, a među nagrađenima se našao upravo prof. dr. sc. Stipe Botica sa svojim djelom ''Povijest hrvatske usmene književnosti'' .

Povijest usmene književnosti znatno pridonosi cjelini hrvatske književnosti u kojoj je usmena komponenta  jako  važan i nezaobilazan dio.

Fotogalerija