Započeo međunarodni i interdisciplinarni znanstveni simpozij o tranziciji

Započeo međunarodni i interdisciplinarni znanstveni simpozij o tranziciji

Povodom 25. obljetnice pada Berlinskog zida u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, u organizaciji Odjela za germanistiku Sveučilišta u Zadru, započeo je međunarodni i interdisciplinarni znanstveni simpozij "Tranzicije:pad Berlinskog zida - raspad Istočnog bloka- poseban slučaj Hrvatska?"  koji će se održavati danas i sutra, a  sve uz potporu "Konrad Adenauer" zaklade u Zagrebu.

Pozdravni govor svim prisutnima uputio je prorektor Sveučilišta u Zadru prof.dr.sc. Leonardo Marušić koji je izrazio zadovoljstvo što je zadarsko Sveučilište izabrano za mjesto održavanja ovakvog jednog značajnog skupa.

Srdačne pozdrave svim sudionicima uputio je Rudolf Dvorski, zamjenik župana Stipe Zrilića koji se osvrnuo na važnost kongresnog turizma. Grad Zadar gradi godinama svoj imidž na turističkom tržištu kao odmorišni grad ali se sve više pokušava definirati i kao kongresni. Ova grana turizma je iznimno bitan segment turističke industrije jer omogućuje produljenje turističke sezone i time se korigira predodžba o Hrvatskoj kao destinaciji isključivo za ljeto.

Nakon otvaranja i pozdravnih riječi svoje uvodno izlaganje održao je prof.dr.sc. Ivo Banac na temu: ''Nezavisna Republika Hrvatska: više od dva desetljeća neokončane revolucije, 1991-2014.'' 

Cilj ovog interdisciplinarnog i međunarodnog skupa je uspoređivanje takozvane tranzicije u zemljama istočnosredišnje Europe s različitih nacionalnih i paneuropskih gledišta te iz različitih polja društvenih i humanističkih znanosti.

Fotogalerija