Sjećanje na Ljubu Stipišića Delmatu

Sjećanje na Ljubu Stipišića Delmatu

Bio je veliki umjetnik i još veći čovjek. Tim riječima može se opisati barba Ljubu kojem je u čast danas održan znanstveni skup ''Znanstveni skup Ljubo Stipišić Delmata-Obrisi stvaralaštva i identiteta'' u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u organizaciji Zaklade Ljubo Stipišić Delmata, Sveučilišta u Zadru, Umjetničke Akademije u Splitu, Festivala dalmatinskih klapa u Omišu i Gradske knjižnice Zadar.

Ljubo Stipišić Delmata (1938. – 2011.) bio je kum Gradske knjižnice Zadar od 2006. godine te inicijator Smotre, a zatim i Festivala dječjih klapa koji se u Gradskoj knjižnici Zadar održava od 2007. Titulu kuma Gradske knjižnice Zadar spremno je naslijedio sin Ljube Stipišića – Zlatan Stipišić Gibonni. Zaklada Ljubo Stipišić Delmata osnovana je u njegovu čast, u čast tog čuvara dalmatinske glazbene baštine, aranžera, skladatelja i dirigenta. Zaklada je počela s djelovanjem u listopadu 2012. u Zadru, na prvu obljetnicu maestrove smrti, sa svrhom proučavanja i popularizacije njegovog umjetničkog stvaralaštva, odnosno s ciljem očuvanja baštinskih vrijednosti Dalmacije te očuvanja i promocije hrvatske kulturne baštine na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Veliki poticaj i potvrda vrijednosti je i nedavno uvrštavanje klapskog pjevanja na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. 

Ravnatelj Gradske knjižnice Zadar mr. sc. Ivan Pehar rekao je kako Ljubo nije samo ''Dalmatino povišću pritrujena'' ili ''Animae Dalmatica''– on je više od muzikografa, slikara, glazbenika, poete. Prije svega, Ljubo je bio jedna ljudska vertikala. Istaknuo je kako do zaklade ne bi došlo bez suradnje i podrške brojnih Ljubinih prijatelja i suradnika.

U 17 sati u Svetom Filipu i Jakovu bit će svečano otkrivanje spomen-ploče Ljubo Stipišić Delmata, nakon toga misa zadušnica u župnoj crkvi Svetoga  Filipa i Jakova te navečer u 19 sati u HNK Zadar izložba Delmatinih slika i veliki koncert na kojem će nastupiti  gradski zbor Brodosplit, klapa Vokalisti Salone, klapa Luka, Kožino i pučki pivači iz Vrbanja. Gabrijela Meštrović Maštruko i Zvonimir Sutlović interpretirat će dijelove iz ''Animae Dalmatice''.

Fotogalerija