Znanstveni skup u čast Ljubi Stipišiću Delmati

Znanstveni skup u čast Ljubi Stipišiću Delmati

Zaklada Ljubo Stipišić Delmata, Sveučilište u Zadru, Umjetnička Akademija u Splitu, Festival dalmatinskih klapa u Omišu i Gradska knjižnica Zadar organiziraju u petak,10.listopada  2014., ''Znanstveni skup Ljubo Stipišić Delmata- Obrisi stvaralaštva i identiteta'' u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Nakon skupa bit će svečano otkrivanje spomen ploče u Sv. Filipu i Jakovu, potom misa zadušnica, a sve će završiti izložbom slika maestra Delmate i velikim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar na kojem će nastupiti  Gradski zbor Brodosplit – Split, muška klapa Vokalisti Salone – Solin, ženska klapa Luka- Rijeka, muška klapa Kožino- Kožino i Pučki pivači iz Vrbanja - otok Hvar. U programu će sudjelovati glumica Gabriela Meštrović Maštruko,čakavski pjesnik Zvonimir Sutlović i Članice amaterske kazališne skupine Kuntrata - Sv. Filip i Jakov. Cijene ulaznica za izložbu i koncert, koje se mogu nabaviti na blagajni HNK Zadar, iznose 50 i 60 kuna. Sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je Zakladi Delmata.

Organizator Znanstvenog skupa, izložbe i koncerta je Zaklada Ljubo Stipišić Delmata koja je osnovana u čast maestra Ljube Stipišića Delmate (1938.-2011.), čuvara dalmatinske glazbene baštine, aranžera, skladatelja i dirigenta. Zaklada je počela s djelovanjem u listopadu 2012. u Zadru, na prvu obljetnicu maestrove smrti, sa svrhom proučavanja i popularizacije njegovog umjetničkog stvaralaštva, odnosno s ciljem očuvanja baštinskih vrijednosti Dalmacije te očuvanja i promocije hrvatske kulturne baštine na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Zaklada Delmata ima više zadataka: otkrivanje, proučavanje i digitalizaciju širokog Stipišićevog opusa, izdavanje monografije i snimanje dokumentarnog filma o životu i djelu Ljube Stipišića, organizacija koncerata u njegovu čast, osnivanje kolegija klapskog pjevanja na Sveučilištu u Splitu, te pružanje potpore jedinstvenom Festivalu dječjih klapa Hrvatske koji se već dugi niz godina održava u Zadru.

Veliki poticaj i potvrda vrijednosti je nedavno uvrštavanje klapskog pjevanja na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

Informacije o Znanstvenom skupu mogu se pratiti na mrežnim stranicama Zaklade Delmata: www.delmata.org

 

PROGRAM

"Znanstveni skup Ljubo Stipišić Delmata (1938.-2011.) - Obrisi stvaralaštva i identiteta"

9.00 - 14.15     otvaranje Znanstvenog skupa, izlaganja autora znanstvenih radova - Svečana dvorana Sveučilišta u Zadru (ulaz slobodan)

17.00 - 17.30   svečano otkrivanje spomen-ploče Ljubo Stipišić Delmata u Svetom Filipu i Jakovu

17.30 - 18.00   misa zadušnica za maestra Ljubu Stipišića Delmatu u župnoj crkvi Svetoga  Filipa i Jakova

19.30 - 20.00   izložba slika Ljube Stipišića Delmate, HNK Zadar (ulazni hol)

20.00 - 21.30   koncert u čast Ljube Stipišića Delmate, HNK Zadar