Održana Svečana sjednica u povodu Dana Sveučilišta

Održana Svečana sjednica u povodu Dana Sveučilišta

Svečanom sjednicom Sveučilišta u Zadru danas je obilježena 11. obljetnica ponovnog osnutka Sveučilišta u Zadru. Okupljenim uzvanicima i gostima su se pozdravnim govorom obratili gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, zadarski župan Stipe Zrilić, Rektorica Sveučilišta u Dubrovniku i predsjednica Rektorskog zbora prof. dr. sc. Vesna Vrtiprah, predsjednik Saborskog odbora za obrazovanje, znanost i kulturu prof. dr. sc. Valter Boljunčić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović te rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Ante Uglešić. Nakon projekcije filma o Sveučilištu  kojeg je izradio studio Digital Film, a režirala Matea Šarić, uslijedile su dodjele rektorovih nagrada. Godišnju nagradu rektora Sveučilišta u Zadru zaslužnim ustanovama i pojedincima dobili su Zadarska županija, Grad Zadar i Iris Pavić-Tumpa, ravnateljica KLZ. Prigodna godišnja nagrada rektora Sveučilišta u Zadru dodijeljena je MZOŠ-u. Godišnju nagradu rektora Sveučilišta u Zadru za vrhunska studentska kulturna postignuća dobio je Marin Sabolić. Godišnju nagradu rektora Sveučilišta u Zadru za vrhunska studentska sportska postignuća dobila je ženska ekipa Studentskog športskog košarkaškog kluba Sveučilišta u Zadru. Studenti nagrađeni Rektorovom nagradom najuspješnijim studentima su Nikola Cesarik, Dario Kovač, Andrea Tucaković, Valentina Vitković i Goran Vuković. Rektorova nagrada zaslužnim djelatnicima pripala je prof. dr. sc. Iris Tićac, doc. dr. sc. Marijana Kovačević, Robertu Kalmeti i Marinu Kožulu.

Rektor se okupljenima obratio ovim riječima:

"Poštovane dame i gospodo, kolegice i kolege, cijenjeni uzvanici! Od srca vas sve pozdravljam i želim vam dobrodošlicu u povodu Dana Sveučilišta u Zadru koji obilježavamo na današnji dan, u kontinuitetu 617 zadarskih akademskih godina od osnutka prvog hrvatskog sveučilišta (Universitas Iadertina) i u 11. godini obnovljenog Sveučilišta.  Zahvaljujem svima vama, uvaženi gosti, što ste se pridužili našoj današnjoj svečanosti. Zahvaljujem vam u ime djelatnika svih odjela, ureda, službi i zadarskih studenata.
Svečanostima obično priliči podsjećanje na učinjeno. I na ovoj obljetnici, kao i na prethodnih deset, nije nam potrebna uvjeravajuća retorika glede postignuća. Tome svjedoče godišnjaci Sveučilišta, fotografije, filmovi (kao i ovaj danas) i drugi dokumenti. Na samo neke ću podsjetiti u ovom svečarskom obraćanju.
Vjerovali smo, ne tako davno, u učinkovitost sveučilišta departmanskog tipa. Danas svjedočimo da je ono učinkovitije, racionalnije, svrsishodnije. 24 odjela Sveučilišta djeluje stručno i kvalitetno ostvarujući permanentno više od 80 studijskih programa. Najnoviji su prevoditeljski programi živih stranih jezika. Studijski program Sestrinstva je verificiran kao sveučilišni preddiplomski studij, a u pripremi je i diplomska razina studija sestrinstva. Pred nama je pokretanje studija Podvodne tehnologije. U pripremi je izvođenje studija ekološke poljoprivrede Odjela za agronomiju, s modulom koji bi obuhvatio potrebe razvoja poljoprivrede i stočarstva u Ličko-senjskoj županiji. Svi ti programi imaju pokriće u potrebama tržišta rada i poduzetništvu.
Vjerovali smo onomad u Sveučilište integriranog tipa. Danas svjedočimo da je ono najprikladniji organizacijski oblik i da opravdava svoju svrhu u realizaciji studijskih programa, znanstvenih projekata, istraživačkih pothvata u sveučilišnim centrima, nacionalnoj i međunarodnoj suradnji.
Vjerovali smo da se u suvremenim promjenama ne trebamo odricati 600-godišnje povijesti, nego je prigrliti kao pokretačku snagu i poticaj. Učinili smo to pogledom dvogledom, te popločali temelje humanističko-društvenog Sveučilišta i drugim znanstvenim područjima – tehničkim, biotehničkim, prirodnim i medicinskim, te interdisciplinarnim.
Vjerovali smo u geografsku, prirodnu i prometnu povlaštenost Zadra i zadarske županije, pa se danas obistinjuje preduplavanje broja konferencija, skupova, tuzemnih i inozemnih sudionika, a time turistička promidžba Grada i visokoškolska promidžba Sveučilišta u Zadru. Povećava se i financijska dobit.
Vrijedno je spomenuti uspješnu realizaciju znanstveno-istraživačkih projekata koje financijski podupire Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.
Realizirani su dosadašnji Tempus projekti. Od ove godine, zbog skorog ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, hrvatska sveučilišta ponovo mogu sudjelovati u programu Tempus, ali kao EU sveučilišta. Sveučilište u Zadru je prijavilo 4 nova Tempus projekta.
Tijekom prošle godine sveučilište je potpisalo četiri nova bilateralna ugovora o suradnji te 19 novih Erasmus ugovora. Koristeći programe Erasmus, Erasmus Mundus, CEEPUS i bilateralne sporazume na sveučilištu je boravilo 36 stranih studenata, 9 nastavnika i 7 pripadnika administrativnog osoblja. Također je 40 studenata, 14 nastavnika i 2 pripadnika administrativnog osoblja Sveučilišta u Zadru boravilo na stranim sveučilištima.
Sveučilište je sudjelovalo u prijavama 10 projekata unutar četiri komponemte programa IPA. Tri projekta su već odobrena, a još tri su prošla u drugi krug vrednovanja.
Tijekom prošle godine sveučilište je po prvi put kao nositelj projekta prijavilo jedan FP7 projekt vrijedan približno 5 milijuna €. Nije nas obeshrabrio neprolazak u najuži izbor, dapače, naše ambicije ostaju u smjeru međunarodnih kompetetivnih projekata.
Nismo izgubili senzibilitet za gospodarske poteškoće i socijalne zahtjeve, te smo podržali nastojanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u programskim ugovorima koji su otvorili prostor za skrb i pomoć studentima slabijeg socijalno-ekonomskog stanja. Donijeli smo Pravilnik o raspodjeli sredstava iz Fonda za pomoć studentima slabijeg socijalno-ekonomskog stanja i studente s tjelesnim poteškoćama, te raspisali natječaj za stipendije. Sredstva su donirale OTP banka Hrvatska i Splitska banka Societe Generale u ukupnoj vrijednosti 80.000 kuna. Neizmjerno smo zahvalni donatorima što nisu dvojili u omogućavanju životne sigurnosti mladima u obrazovnoj potrebi i njihovim obiteljima u socijalnoj potrebi.
Iza svega kazanoga i svega što vidite ili ćete pročitati u našem Godišnjaku, stoji mala, ali radišna vojska naših znanstvenih djelatnika, nastavnika i nastavnica, službenika i službenica.
Iza svega stoji suradnja sa Studentskim zborom i njihovim aktivnim predstavnicima na Senatu.
Ponosni smo na naš studentski restoran, obnovljeni studentski klub i djelatnike Poslovnog centra. Naš partnerski odnos kontinuirano rezultira kvalitetom.
Tijekom proteklog vremena obnovljen je rad Sveučilišnog studentskog sportskog saveza, s više sportskih klubova koji se ove godine natječu u međusveučilišnim ligama.
Obogaćen je knjižni fond Sveučilišne knjižnice za potrebe studenata i nastavnika, a dovršen je i postupak pripreme za financiranje usluga JSTOR-a, putem kojega će zadarska akademska zajednica za koji dan imati neograničen pristup sadržaju vodećih svjetskih on-line časopisa. Isto tako, znatna sredstva uložena su u nabavu licenciranih programskih paketa neophodnih za znanstveni i nastavni rad na pojedinim studijima (primjerice, na području geografskih informacijskih sustava).
Nastavljeno je redovito objavljivanje znanstvenih časopisa te znanstvenih monografija, sveučilišnih udžbenika i zbornika radova. Objavljene knjige i časopisi su dostupni u Sveučilišnoj knjižari Citadela koja je na jednom nedavnom skupu hrvatskih nakladnika u organizaciji Knjižnog bloka istaknuta kao jedina prava sveučilišna knjižara u Hrvatskoj.
Ponosni smo na Akademski pjevački zbor i odnedavna studentsku klapu, koji su neizostavni u događanjima Sveučilišta.
Grad Zadar, Zadarska županija i Zadarska nadbiskupija su dionici svega što mjerimo produktivnim ishodima desetljetne suradnje. Spomenut ću samo zadnje aktivnosti: Sveučilište u Zadru je s Gradom Zadrom i Zadarskom nadbiskupijom potpisalo ugovor o funkcionalnom objedinjavanju fondova Sveučilišne, Znanstvene i Nadbiskupijske knjižnice. S time je učinjen značajan doprinos pripremama za izgradnju zgrade sveučilišne knjižnice u okviru prve faze izuzetno važnih sveučilišnih sadržaja u prostoru Novog kampusa.
Na početku nove akademske godine Odjel za menandžment je preselio u od Grada dodijeljenu i sredstvima MZOS-a obnovljenu zgradu na Višnjiku, a Odjel za zdravstvene studije u taj prostor ulazi tijekom ljetnog semestra tekuće akademske godine. Posebno valja istaknuti uređenje novih prostora koje koriste Centar za strane jezike i Odjel za agronomiju u sjeverozapadnom krilu zgrade od Nadbiskupije dodijeljenog na dugogodišnje korištenje Nadbiskupijskog sjemeništa Zmajević, kao i prostorno objedinjavanje Odjela za agronomiju, ekologiju i akvakulturu u zgradi sveučilišnih centara na Relji. Zajedno sa Zadarskom županijom koja je dodijelila zgradu, u tijeku je priprema za prijavu na fondove obnove stare Tehničke škole za potrebu odjela društvenih znanosti.
Mi smo Sveučilište koje kvalitetu znanstvenog, obrazovnog, odgojnog, nastavnog i projektnog suživota ostvaruje s cijelom infrastrukturom Grada, posebice – Znanstvenom knjižnicom, Državnim arhivom, Općom bolnicom, Arheološkim muzejom, Muzejom antičkog stakla, suradnjom s predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama. Svima im se od srca ovom prigodom zahvaljujem, njihovim ravnateljima i djelatnicima.
Jednako tako razvijamo plodnu suradnju sa svim najznačajnijim gospodarskim čimbenicima u našoj sredini.
Grad Benkovac i nadležna ministarstva su nam ukazali svesrdno povjerenje u agrokulturnom projektu na području Baštice. Danas možete i uživat ćete plodove tog projekta – izvorni sok od jabuke i vrhunsko vino.
Nijedan projekt Sveučilišta nije bio bez sluha i potpore u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.
Zahvalni smo nadležnom ministarstvu, kao i Ministarstvu regionalnog razvoja i Vladi RH što nas slijedi u realizaciji projekta izgradnje Novog kampusa, koji se dosljedno pridržava detaljnih aktivnosti prve faze projekta. Kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework – WBIF), sveučilište je trenutno korisnik bespovratnih sredstava u iznosu 800.000 eura dodijeljenih u svrhu tehničke pomoći koju provodi Infrastructure Project Facility – IPF, za izradu  Studije izvodljivosti za cijeli prostor Novog kampusa, Procjene o potrebi studije utjecaja na okoliš te Revizije idejnog rješenja projekta sveučilišne knjižnice. Nakon usvajanja Studije izvodljivosti od strane Europske komisije, pristupit će se izradi projektne dokumentacije kako bi se nastavilo s izgradnjom projekta za koji je načelno prihvaćeno financiranje kroz zajam Europske investicijske banke (EIB) te iz Strukturnih fondova. Planirana prva faza izgradnje Novog kampusa uključuje izgradnju: Sveučilišne knjižnice s multimedijalnom prostorom, zgrade tehničkih i prirodnih znanosti te dva nova studentska doma sa studentskim restoranom.
Nikako ne smijemo izostaviti suradnju s drugim visokoškolskim znanstveno-istraivačkim institucijama, kod nas ali i u svijetu. Na ovom bih mjestu posebno želio istaknuti Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, bez čije pomoći ne bi bilo ni naših novih laboratorija koji se upravo uspostavljaju u njihovoj zgradi na Sfingi, dodijeljenoj jednim dijelom Sveučilištu u Zadru na višegodišnje korištenje.
Vjerujemo da nam geografski, prometno, antropološki, demografski, prirodno pripadaju Gospić i lički kraj; danas su nam strateška promišljanja jedinstvena u obrazovnom, gospodarskom i poduzetničkom viđenju budućnosti.
Uvjereni smo da će ove akademske godine na zadarsko sveučilište aplicirati više od 10.000 završenih učenika i da će svoje mjesto naći novih oko 1.500 studenata.
Promjene u aktualnom znanstvenom diskursu nas ne pribojavaju, jer znanstvena rješenja ne vidimo u snazi monopola jednog znanstvenog područja nad drugim (konkretno – tehničkih i biomedicinskih znanosti nad humanističkim), nego u ujedinjavanju i spajanju znanstvenih snaga, bez obzira na momentalne razlike u znanstvenim (ljudskim) resursima. Taj stav bi trebao biti i nacionalni gospodarski interes. Jer, presudna je i nepobitna činjenica da su temeljna podloga humanizaciji odnosa – odnosa čovjeka prema čovjeku, čovjeka prema prirodi i tehnici, prema drugome i sebi – humanističke i društvene znanosti nacionalnog predznaka. Presudna je i nepobitna činjenica da interkulturanost i uljuđeni dijalozi počivaju na snažnom nacionalnom biću i nacionalnom identitetu.
S ovim vjerovanjima i na ovim premisama Sveučilište u Zadru ulazi u europsku obrazovnu, kulturnu, društvenu i gospodarsku polifoniju. Držeći čvrsto sveučilišna jedra u tom smjeru, mjesto u našoj lađi naći će svi oni koji su voljni nova sjecišta suživota pretvoriti u stvaralačku sponu – znanstvenu ili obrazovnu, nacionalnu i međunarodnu. Vrijednost im je nedvojbeno jednaka!"