Sveučilište u Zadru
Informacije

Koronavirus - preporuka postupanja 10.3.2020.

Koronavirus – najnoviji podatci i preporuke

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana do 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovija saznanja u vezi koronavirusa.

Navedena priopćenja sadržavat će aktualne podatke o broju oboljelih i savjete vezane uz sigurnost i zaštitu stanovništva.

Preporuke pogledajte OVDJE – NOVO!

EPIDEMIOLOŠKI PODACI

Informacije o novom koronavirusu (SARS-CoV-2) i COVID-19 bolesti na dan 10.03.2020.

Laboratorijski potvrđenih oboljelih od COVID-19 bolesti u svijetu (izvor ECDC): 114 243

Broj umrlih u svijetu (izvor ECDC): 4 023

Broj oboljelih u Europi (EU/EEA i UK  – izvor ECDC): 14 890

Broj umrlih u Europi (EU/EEA i UK) : 532

Broj oboljelih u Hrvatskoj: 13

Broj umrlih u Hrvatskoj: 0

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno 13 oboljelih sa COVID-19 bolesti, od kojih je ukupno 5 oboljelih osoba u Rijeci, 3 u Zagrebu, 4 u Varaždinu i 1 u Puli. Prvooboljeli je hrvatski državljanin iz Zagreba koji se se zarazio tijekom boravka u Italiji  (Milano, pokrajina Lombardija). Dvoje oboljelih iz Zagreba su bliski kontakti prvooboljelog. Treći bolesnik se zarazio tijekom boravka u Italiji (Parma). Četvero oboljelih iz Rijeke su bliski kontakti trećeoboljelog. Tri oboljela iz Varaždina zarazila su se tijekom svog boravka u Italiji i jedan oboljeli je obiteljski kontakt poznatog bolesnika. Prvooboljeli iz Pule je osoba koja je boravila u Italiji u zahvaćenim područjima.

Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom (izvor ECDC, objavljeno 10.ožujka 2020.)

Od ostalih zemalja svijeta ističemo broj oboljelih u Kini (80 879), Južnoj Koreji (7 513), Iranu (7 161), Japanu (514) i Singapuru (160) (podaci za dan 10.3.2020.).

Zemlje i područja koja u ovom trenutku smatramo na temelju dostupnih podataka, područjima sa uspostavljenom ili lokaliziranom transmisijom novog koronavirusa (SARS-CoV-2) su:

Kina
Južna Koreja
pokrajine Italije: Lombardija, Veneto, Pijemont, Emilia-Romagna, Južni Tirol, Marche
okrug Heinsberg u njemačkoj saveznoj državi North-Rhine-Westfalia
Iran
Hong Kong
Japan
Singapur