Odjel za nastavničke studije u Gospiću

STUDENTI ODJELA NA FESTIVALU ZNANOSTI U OTOČCU

STUDENTI ODJELA NA FESTIVALU ZNANOSTI U OTOČCU

Festival znanosti u Otočcu. Tridesetak studenata učiteljskog studija i kroatistike iz Zadra i Gospića posjetili su centar grada, Gačanski park hrvatske memorije, Muzej Gacke i Vatrogasni dom gdje su održali predavanja otočkim srednjoškolcima.

Najprije je 8 studenata Odjela za nastavničke studije u Gospiću, pod mentorstvom doc. dr. sc. Jasminke Brala-Mudrovčić, pripremilo kratke prezentacije o otkrićima glagoljskih hrvatskih rukopisa, posebice onih koji potječu s područja Gacke, Like i Krbave. Potom je profesor Odsjeka za hrvatski jezik i književnost doc. dr. sc. Josip Miletić održao zanimljivo predavanje o Vinodolskom zakoniku u svjetlu obljetnica 730 godina od proglašenja Vinodolskog zakonika (1288.) i 175 godina od njegova prvotiska u Kolu (Ivan Mažuranić, 1843.).

Obilazak Gačanskog parka hrvatske memorije rezultirao je odličnom interakcijom jer su studenti postavljali brojna pitanja. Dan je okončan odlaskom u Dabar, mjesto gdje su u srednjem vijeku cvjetali kultura i pismenost, gdje su nastajali glagoljski rukopisi poput Borgiano Illyrico 5 i 6 i Dabarski brevijar.

Današnja događanja u sklopu Festivala znanosti u Otočcu organizirali su Odjel za nastavničke studije u Gospiću, Odsjek za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru i Srednja škola Otočac uz potporu Grada Otočca, TZG Otočca, GPOU-a, DVD-a Otočac i MO Dabar.